Υγεία: Μακριά από στημένες παρτίδες…

2977

Tα θέματα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα εργασιακά ζητήματα των ιατρών και νοσηλευτών και η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι θέματα σοβαρά και ευαίσθητα. Διακυβεύεται το εργασιακό μέλλον των λειτουργών της υγείας, η ποιοτική προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες και γενικότερα το μέλλον της υγείας.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα θερμό… Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι συντεχνίες πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με την επίσημη πλευρά, με στόχο να υπάρξει κοινό έδαφος για συγκλίσεις. Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες, ο Υπουργός Υγείας Δρ Γεώργιος Παμπορίδης παρουσίασε στις συντεχνίες των νοσηλευτών ένα πλαίσιο για συζήτηση, επικεντρωμένος στο θέμα της αυτονόμησης. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία όμως δεν θα αδικεί κανέναν εργαζόμενο νοσηλευτή και δεν θα θυσιάζεται κανένα κεκτημένο.

Ο τομέας της υγείας περνά δύσκολες μέρες. Οι εργαζόμενοι ακόμη δυσκολότερες. Φόρτος εργασίας, υποστελέχωση, επικείμενες αλλαγές με επιπτώσεις στο εργασιακό τους μέλλον, στον τρόπο που εργάζονται, αμείβονται και αξιολογούνται. Ζητήματα άκρως κρίσιμα και σοβαρά που η έκβαση και το αποτέλεσμά τους επηρεάζει και έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πραγματική σοφία. Όλοι ξέρουμε πως στον τομέα της υγείας υπάρχουν πολλά συμφέροντα, “παίζονται” επικίνδυνα παιγνίδια και υπάρχει διακίνηση χρήματος. Και εκεί που υπάρχει ρευστό, τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα. Γι’ αυτό οι γραμμές είναι λεπτές, οι μέρες κρίσιμες και οι όλοι οι κλάδοι σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, κάποιοι ηθελημένα και εσκεμμένα παίζουν παιγνίδια. Για δικά τους συμφέροντα, για τα συμφέροντα της μειοψηφίας, του κέρδους, των μεγάλων, και άλλων. Υπάρχουν εσκεμμένες διαρροές πληροφόρησης, στημένες δηλώσεις και προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα σκηνικό, όπως θέλουν ορισμένοι. Όλα αυτά δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία.

Τα θέματα της αυτονόμησης και του Γε.ΣΥ είναι πολύ σοβαρά από κάθε άποψη και οι αποφάσεις, επειδή έχουν να κάνουν με το μέλλον των εργαζομένων, θα πρέπει να περάσουν από κόσκινο και να αντιμετωπιστούν με σύνεση. Οι όποιες επιπόλαιες και εσκεμμένες διαρροές πληροφόρησης, ή ακόμη και η δήθεν στρατηγική για υποβοήθηση της κατάστασης, δημιουργούν τεράστια ζημιά, σε έναν διάλογο που στοχεύει να καταλήξει σε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια και με κομματικές, πολιτικές ή συμφεροντολογικές γαρνιτούρες. Επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται στη βάση ορθολογισμού και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού, των πολιτών, της υγείας και της οικονομίας του τόπου ως σύνολο.

Από τη συντακτική ομάδα

Comments

SHARE