Θρεπτικοί οι σπόροι κάνναβης

3758

Της Δρος Άννας Χριστίνας Κονή*

Οι σπόροι κάνναβης, είναι ένα αρχαίο βασικό είδος τροφής και παρόλο που δεν είναι πολύ δημοφιλές, οι άνθρωποι τώρα συνειδητοποιούν την εξαιρετική θρεπτική τους αξία. Στις αρχές του 20ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ως ναρκωτικό, χωρίς να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών και η καλλιέργεια του σχεδόν εξαφανίστηκε. Η κάνναβη (hemp) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa, και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μαριχουάνα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν περιέχουν όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχότροπες ουσίες. Οι σπόροι Κάνναβης θεωρούνται ως μια υπερτροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας και θα ήταν πολύ καλό αν τους εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας.

Αρχικά, οι σπόροι κάνναβης είναι πολύ θρεπτικοί μιας και περιέχουν περισσότερο από 30% λίπος. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία ενώ παράλληλα είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με CLA, ένα λιπαρό οξύ που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για το σώμα. Η περιεκτικότητα τους σε αναλογία 3: 1 των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, μπορεί να ωφελήσει δερματικές παθήσεις όπως επίσης και να προσφέρει ανακούφιση από έκζεμα και δυσάρεστα συμπτώματα του.

Επίσης, έχει την εξαιρετική ιδιότητα να περιέχει πρωτεΐνη ψηλής βιολογικής αξίας όπου περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για μια καλή υγεία. Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων κάνναβης, ή 2-3 κουταλιές της σούπας, παρέχουν περίπου 11 γραμμάρια πρωτεΐνης η οποία θεωρείται σχετικά ψηλή. Περίπου το 25% των θερμίδων σε σπόρους κάνναβης προέρχονται από πρωτεΐνη ενώ παράλληλα η πεπτικότητα της πρωτεΐνης αυτής είναι καλύτερη από τη πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αφού φαίνεται να περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, θείο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πολύ καλή πηγή αργινίνης και γάμμα-λινολενικού οξέος, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι κάνναβης ή λάδι από σπόρους κάνναβης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και να βοηθήσει την καρδιά ανακάμψει μετά από μια καρδιακή προσβολή. Συνεπώς καταναλώνοντας αυτή την υπερτροφή παρουσιάζεται μια προστατευτική δράση κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι αναποφλοίωτοι σπόροι κάνναβης περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, τόσο διαλυτές(20%) και αδιάλυτες (80%), το οποίο ωφελεί την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και έτσι η κατανάλωση των σπόρων κάνναβης έχουν σημαντικό ρόλο.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί οτι η κατανάλωση σπόρων κάνναβης φαίνεται να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), και επίσης τη θετική επίδραση της με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό είναι άγνωστο, αλλά έχει προταθεί ότι το CLA σε σπόρους κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ορμονικής ανισορροπίας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Σε γενικές γραμμές, οι σπόροι κάνναβης είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο και πραγματικά αξίζει να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο μας.

*Διαιτολόγος, LD, 

Ηλεκτρονική διεύθυνση: email@ackoni.com,

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 22 571024

Comments

SHARE