ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Θέλουμε λύσεις για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

2430

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών καλεί τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να παρέμβουν προσωπικά και να δώσουν λύσεις σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που ταλανίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών – κρατουμένων που μεταφέρονται από τις Κεντρικές Φυλακές για νοσηλεία αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στο Νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν «η υπομονή μας εξαντλήθηκε και είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε πιο δυναμικά μέτρα για να προστατέψουμε τους ασθενείς, τους εαυτούς μας, αλλά και την κοινωνία».

Σε επιστολές της στους Υπουργούς η Συντεχνία επισημαίνει πως «οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αθαλάσσας τίθενται σε κίνδυνο, καθώς οι κρατούμενοι που παραπέμπονται για νοσηλεία εκεί, δεν συνοδεύονται από επαρκή φρούρηση από δεσμοφύλακες, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται και κωλυσιεργία σε σχέση με την παραλαβή ασθενή από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και τη μεταφορά του πίσω στις Κεντρικές Φυλακές».

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ζητά άμεση παρέμβαση και λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι ασθενείς και προσωπικό δεν εκτίθενται σε κινδύνους. Συγκεκριμένα η Συντεχνία ζητά όπως:

  1. Ο κάθε ασθενής που παραπέμπεται για θεραπεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας να φρουρείται από δεσμοφύλακα. Ο νοσηλευτής έχει και πρέπει να έχει μόνο νοσηλευτικά καθήκοντα.
  2. Καθοριστεί γραπτώς ποιος θα φέρει την ευθύνη, σε περίπτωση που προκληθεί σωματική ζημιά σε ασθενή ή προσωπικό που εργάζεται στον Θάλαμο 23.
  3. Τηρούνται οι κανονισμοί των Φυλακών για έλεγχο συγγενών, ή ασφαλή φύλαξη.
  4. Ο νοσηλευτής δεν φέρει καμιά ευθύνη σε περίπτωση δραπέτευσης κρατουμένου.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ επικαλείται τη Συμφωνία Υπουργού Δικαιοσύνης και Υπουργού Υγείας που έγινε το 2014, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία παραπομπής και φύλαξης ασθενών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η διαδικασία επιστροφής στον χώρο των φυλακών δεν είναι ευθύνη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ή των Υπηρεσιών Υγείας.

Comments

SHARE