Ιατρικές Υπηρεσίες: Προσοχή από τον καύσωνα

2518

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν οδηγίες σχετικά με την προστασία ευάλωτων και μη ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τις οδηγίες, συστήνεται  στο κοινό η αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και η άσκοπη διακίνηση και βαριά σωματική άσκηση. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Επίσης, καλό είναι να προτιμάται το ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο, αλλά και να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση πρέπει να δίνεται στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.

Ακόμη, ο κόσμος πρέπει να φροντίζει για τη λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού, τη χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού και να κάνει πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες, ενώ αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

 

Comments

SHARE