ΠΑΣΥΚΙ: Θα εξυπηρετούμε ανάλογα με τη στελέχωσή μας

2485

H ΠΑΣΥΚΙ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει δημόσια το Υπουργείο Υγείας γι’ αδυναμία αντίληψης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα κρατικά δημόσια νοσηλευτήρια, για αδράνεια που επιδεικνύουν σε όλα τα επίπεδα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και γι’ αποφυγή διεξαγωγής έγκαιρου, ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου και αντί αυτού εφαρμογής της τεχνικής «διάλογος χάριν του διαλόγου».

«Δικαιολογίες του τύπου «γίνονται προσπάθειες», «δεν υπάρχουν κονδύλια», «δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί» αποτελούν φτηνές δικαιολογίες των απαξιωτικών πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο σε σχέση με τους ιατρούς του δημόσιου. Οι δικαιολογίες αυτές καταδεικνύουν τη δεινή θέση που έχει φέρει το Υπουργείο Υγείας τα δημόσια νοσηλευτήρια και την ανικανότητα του Υπουργείου για τη λήψη διορθωτικών μέτρων ή την έλλειψη θέλησης προς τούτο. Από ό,τι διαφαίνεται ο μοναδικός προγραμματισμός και δράση του Υπουργείου Υγείας είναι η παραγωγή λιστών αναμονής από τα Κρατικά Δημόσια Νοσηλευτήρια και η επακόλουθη διοχέτευση των περιστατικών προς τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια» επισημαίνει η ΠΑΣΥΚΙ.

Δαπάνη και όχι επένδυση

«Η εξεύρεση των οκτώ και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, αποδεικνύει ότι η εξεύρεση των οικονομικών πόρων, ήταν εύκολη υπόθεση. Εντούτοις οι από καιρό εισηγήσεις και εκκλήσεις για αύξηση των κονδυλίων προς τα υπερφορτωμένα κρατικά δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν προς όφελος των ασθενών συμπολιτών μας, θεωρούνταν και θεωρούνται προφανώς από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δαπάνη και όχι επένδυση. Διερωτόμαστε αν η εξίσωση αυτή δεν μπορει να λυθεί ή καλύτερα δεν πρέπει να λυθεί;» συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό έστω και την υστάτη να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν στα προβλήματα που απορρέουν από τη στάση που τηρεί. Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, συνεχίζει,  θα έπρεπε να γνωρίζετε  ότι τμήματα των νοσοκομείων κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως  το ογκολογικό, κυτταρολογικό, γυναικολογικό και άλλα, όπως και ότι κλινικές του νοσοκομείου αδυνατούν να καλύψουν καθημερινά τις εφημερίες για τον ίδιο λόγο, ότι προτείνεται στα ΤΑΕΠ να επανδρώνονται με ανειδίκευτους ιατρούς, και ότι πολλά άξια στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και πολλοί  άλλοι έπονται.

Το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ με πρώτιστο σκοπό τη διασφάλιση παροχής ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής περίθαλψης προς τους ασθενείς και ταυτόχρονα την ασφάλεια των ιδίων των ιατρών, θα καλέσει τα μέλη της όπως:

  1. Ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας και
  2. Ο αριθμός των υπερωριών που εκτελούνται, προσαρμοστούν στην εκάστοτε στελέχωση της κλινικής/ τμήματος.

 

Comments

SHARE