Μνημόνιο συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου – Ακαδημίας Ιατροδικαστικών Επιστημών

2631

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέγραψε σημαντική συμφωνία συνεργασίας (MoU) με την Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστήμων του Λονδίνου (Academy of Forensic Medical Sciences), ενισχύοντας σε βάθος και ουσιαστικά την πολιτική της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο καθηγητής Πέτρος Βανέζης, πρόεδρος και διευθυντής της Ακαδημίας Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Ο κυπριακής καταγωγής, διάσημος Ιατροδικαστής ανέφερε ότι «διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την επιστήμη της ιατροδικαστικής στην Κύπρο» και ότι «η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου άρχισε με την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής και συνεχώς επεκτείνεται και αποκτά μεγαλύτερο βάθος». Ο αντιπρύτανης Ευσταθίου επεσήμανε ότι «η επιλογή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών του Λονδίνου δεικνύει και αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι τον Οργανισμό μας επιλέγουν και εμπιστεύονται πρωτοπόρα ερευνητικά – και όχι μόνο – Ιδρύματα».

Η συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοιες που ενισχύουν την έρευνα και τη διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων σχετικών με την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, τη συν-επίβλεψη διδακτορικών σπουδών, την πρακτική άσκηση φοιτητών, τη συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων ή/και άρθρων, τα κοινά συνέδρια – εργαστήρια κα.

Ο Ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης παρέδωσε σειρά διαλέξεων στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο καθηγητής ανέλυσε θέματα που ο ίδιος διερεύνησε και που απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη όπως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και τα Βαλκάνια, αεροπορικές τραγωδίες καθώς και αλλά εξειδικευμένα εγκλήματα και περιστατικά. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιατροδικαστής αναφέρθηκε και στην περίοδο που κλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στην Κύπρο για να διενεργήσει ιατροδικαστική εξέταση, στο δολοφονημένο από τους «Γκρίζους Λύκους» άψυχο σώμα του Τάσου Ισαάκ.

Συντονιστής της εξειδικευμένης σειράς μαθημάτων από μέρους της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ο καθηγητής, Ιωάννης Πατρίκιος.

Comments

SHARE