Κοινή προσέγγιση ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΜ, ΠΑΣΥΝΟ για την αυτονόμηση

2563

Aντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), του Παγκύπριου Σύνδεσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ). Κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε ενδελεχώς το προσχέδιο νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων που είχε υποβληθεί πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ:

«Συλλογικά οι πιο πάνω συμβαλλόμενοι φορείς υιοθετούν στο παρόν στάδιο τις πιο κάτω θέσεις:

  1. Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του ΓεΣΥ.
  2. Η αυτονόμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών των  Κρατικών Νοσηλευτηρίων και να εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τους συμπολίτες μας.
  3. Στο προσχέδιο του Νομοσχεδίου για την αυτονόμηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες πρόνοιες και κανονισμοί οι οποίοι δεν θα θυματοποιούν οποιοδήποτε επαγγελματία υγείας ή άλλο εργαζόμενο στον τομέα της δημόσιας υγείας.
  4. Το Νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική, διοικητική και λειτουργική βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
  5. Σε ένα ορθολογικά δομημένο αυτονομημένο νοσηλευτήριο θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν ιατρικοί και νοσηλευτικοί λειτουργοί με ακαδημαϊκό υπόβαθρό στη διοίκηση μονάδων υγείας σε όλα τα Δ.Σ των Νοσηλευτηρίων. Η πρακτική αυτή αυξάνει την αποδοτικότητα των μονάδων υγείας και προσδίδει μια αναβαθμισμένη ασθενοκεντρική προσέγγιση στις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους συμπολίτες μας.

Δομικά προβλήματα

Επίσης οι πιο πάνω φορείς υιοθετούν τις πιο κάτω θέσεις και διαπιστώσεις:

  • Οι δαπάνες του κράτους για τη δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δομικά προβλήματα στην επαρκή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και του εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει η πολιτεία να αναζητήσει τρόπους διάθεσης περισσότερων πόρων προς τον τομέα της Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας υγείας που παρέχεται προς τους πολίτες.
  • Οι πιο πάνω φορείς θέλουν να αναφέρουν ότι η σημερινή κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας παρουσιάζει στοιχεία αποσύνθεσης και υπάρχουν σοβαρά δομικά και πρακτικά προβλήματα που ελλοχεύουν καθημερινά κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον λεπτομερή εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ώστε με στοχευμένες λύσεις να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Τέλος, όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς θεωρούν αξιέπαινη την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας αναφορικά με την υποβολή του προσχέδιου νομοσχεδίου για την αυτονόμηση. Ωστόσο πιστεύουν ότι «χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε αυτό να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πολιτείας και των ασθενών μας, και να κατοχυρώνει ταυτόχρονα τους επαγγελματίες υγείας που θα εργάζονται σε αυτά».

Όταν οι θέσεις των φορέων ολοκληρωθούν θα αποσταλούν στον Υπουργό Υγείας και, όπως αναφέρεται, θα γίνουν προσπάθειες σε πνεύμα συναίνεσης να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας».

 

Comments

SHARE