Καταγγελίες ΠΙΣ για τις διαδικασίες πρόσληψης γιατρών στο δημόσιο

2347

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει ότι, παρά τις κατ’ επανάληψη καταγγελίες του προς το Υπουργείο Υγείας για διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών κατά γιατρού, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά προσέλαβε τον γιατρό στο δημόσιο ενώ εκδικαζόταν υπόθεση εναντίον του. Ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε σύλληψη γιατρού και  καταδικάζει οποιαδήποτε πρακτική ή ενέργεια ή συμπεριφορά που αντιβαίνει τους νόμους της Κυπριακής Πολιτείας, την Ιατρική Ηθική και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Αναφορικά με τον συγκεκριμένο συνάδελφο ο ΠΙΣ αναφέρει πως είχε αποστείλει δύο επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας με τις οποίες προέτρεπε τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν σε διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών εναντίον του. “Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε οποιαδήποτε απάντηση”, διευκρινίζει.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως “ενώ εκδικαζόταν υπόθεση κατά του συγκεκριμένου ιατρού στο Δικαστήριο και προέκυψαν αναφορές από τον Αυστριακό Ιατρικό Σύλλογο ότι ο εν λόγω ιατρός είχε υποπέσει σε δεοντολογικά παραπτώματα κατά το διάστημα που εργαζόταν στην Αυστρία, το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει στην πρόσληψή του στο Δημόσιο, χωρίς να διαβουλευτεί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα που είναι ο ΠΙΣ και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου”.

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ επισημαίνει:

  1. Παρά την υποβολή αιτήματός μας προς το Υπουργείο Υγείας όπως μας κοινοποιηθεί το  πόρισμα σε σχέση με τον ισχυρισμό για παράνομη άσκηση ιδιωτικής ιατρικής ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τις εσωτερικές μας πειθαρχικές διαδικασίες, δυστυχώς δεν τύχαμε οποιασδήποτε ανταπόκρισης από μέρους του.
  2. Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας για τις ατυχείς αυτές παραλείψεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρεται προς τους συμπολίτες μας, επιδεινώνουν το κλίμα προκατάληψης και έλλειψης εμπιστοσύνης και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιβαίνουν και στην ίδια την Κυπριακή Νομοθεσία.
  3. Αξιοσημείωτο είναι  το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε προσλήψεις ιατρών οι οποίοι δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια άσκησης επαγγέλματος ή εργάζονται στο δημόσιο τομέα χωρίς να έχουν ανανεωμένη την ετήσια άδεια ασκήσεως του, δημιουργώντας νομικά κενά στη λειτουργία και παροχή των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που προσφέρονται από το κράτος στους ασθενείς μας.
  4. Σύμφωνα με τον Περί Ιατρών Νόμο, όλοι οι ιατροί πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και ταυτόχρονα σε Τοπικό Ιατρικό Σύλλογο και να έχουν σε ισχύ την ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του ιατρού στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  5. Σε σχέση με όλες τις διερευνώμενες από τις αρχές υποθέσεις όπου εμπλέκονται μέλη μας, ο ΠΙΣ αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών και την επίσημη ενημέρωσή του. Ανάλογα με την έκβαση και μετά την τελική απόφαση των δικαστηρίων της πολιτείας σε περίπτωση αστικής ή ποινικής δίωξης, το θέμα θα εξεταστεί σε βάθος από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία. Το Πειθαρχικό συμβούλιο του ΠΙΣ κατά τρόπο παραδειγματικό και αποτρεπτικό, έχει και στο παρελθόν επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές σε μέλη του που αποδεδειγμένα είχαν παραβεί τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας.
  6. Τέλος, ο ΠΙΣ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο προβολής των γεγονότων αφού οι υπό διερεύνηση ιατροί έχουν διασυρθεί, την ίδια στιγμή που οι έρευνες από τις ανακριτικές αρχές βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο.
  7. Επιπλέον, ο ΠΙΣ θεωρεί άδικο να αμαυρώνεται το κύρος  και η αξιοπρέπεια του συνόλου του ιατρικού

Comments

SHARE