Η σύγχρονη υγεία απαιτεί άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας

2663

Του Σταύρου Βρυωνίδη*

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη χαρά, την παρουσία του νεοσύστατου Τομέα Προηγμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής (ΤοΠΝοΠ) του ΠΑΣΥΝΜ, της Επαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΥΝΜ Λεμεσού, καθώς και της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λεμεσού στα νοσηλευτικά δρώμενα, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και διεθνώς, με ποικίλη δραστηριότητα για επαγγελματική ανάπτυξη σε θέματα που αφορούν, τη βαρυσήμαντη εξειδίκευση της προηγμένης Νοσηλευτικής  και την ασφαλή διαχείριση ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις υγείας απαιτούν άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας, που να ανταποκρίνονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε προηγμένους επαγγελματικούς ρόλους. Οι δε προηγμένοι νοσηλευτές έχουν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όσο και στην εξωνοσοκομειακή νοσηλευτική φροντίδα με ολοένα σαφέστερους προσανατολισμούς στην αντιμετώπιση των σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων υγείας των πολιτών. Οι συνεχώς αυξανόμενες και σύνθετες ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών παγκοσμίως, η ανάγκη για μείωση του αυξανόμενου κόστους της φροντίδας υγείας, αλλά και οι υψηλότερες πλέον προσδοκίες των πολιτών από τα συστήματα Υγείας των χωρών τους, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων νοσηλευτικών ρόλων προηγμένης πρακτικής, βασισμένους στην τεκμηριωμένη και εξειδικευμένη γνώση, τις σύνθετες δεξιότητες αλλά και τα προηγμένα προσόντα, ανάλογα με τον τομέα της κάθε ειδικότητας.

Διάφοροι δε διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, δίνουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξη αυτών των προηγμένων νοσηλευτικών ρόλων αφού θεωρούν ότι ένα τέτοιο επίπεδο νοσηλευτικής πρακτικής είναι δυνατόν να ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο της προσφερόμενης ποιότητας στην υγεία με παράλληλη μείωση του κόστους περίθαλψης. Αυτή δε η ανάπτυξη, εντοπίζεται σαφώς στην σύγχρονη νοσηλευτική και μαιευτική, τόσο σε διεθνή επίπεδο αλλά και στο τόπο μας.

Η συνεισφορά των νοσηλευτών

Στον τομέα της προηγμένης νοσηλευτικής πρακτικής, η Κύπρος έχει να επιδείξει ένα βαρυσήμαντο έργο τα τελευταία χρόνια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά και οι Κύπριοι προηγμένοι νοσηλευτές έχουν τεράστια συνεισφορά σε αυτό το έργο. Οι προηγμένες νοσηλευτικές πρακτικές στο νησί μας, που αυξάνουν με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό, εκτός από την παράταση της επιβίωσης των ασθενών, έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στον περιορισμό, στο ελάχιστο, του χρόνου που θα πρέπει να μένουν καθηλωμένοι από τις ανάγκες της θεραπευτικής αγωγής.

Η ημερίδα αυτή του τομέα προηγμένης νοσηλευτικής πρακτικής του ΠΑΣΥΝΜ, που γίνεται σε συνεργασία με την επαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΥΝΜ Λεμεσού και την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Λεμεσού, μέσα από τις παρουσιάσεις της και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, φιλοδοξεί να πετύχει, να εφοδιάσει τους Κύπριους νοσηλευτές με τη γνώση και τις δεξιότητες, έτσι που να μπορούν να ακολουθήσουν τις σύγχρονες προκλήσεις του σημαντικού αυτού τομέα νοσηλευτικής δράσης, ειδικότερα όσον αφορά την ασφαλή διαχείριση των ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Το Διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), με την αφοσίωσή του στη συνεχιζόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τον στόχο αυτό. Έτσι, δημιουργείται πρόσφορο πεδίο διαχρονικής συνεργασίας με αυτούς τους φορείς, που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και αποτελεί εχέγγυο υψηλού επιστημονικού έργου. Η ημερίδα αυτή αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του σταθερού προσανατολισμού του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΝΜ αλλά και του τομέα προηγμένης νοσηλευτικής πρακτικής σε αξίες όπως την έρευνα, την εκπαίδευση και την προσφορά στους επιστήμονες νοσηλευτές, με στόχο την ανάδειξη σημαντικού επιστημονικού έργου και φυσικά την ποιοτική και τεκμηριωμένη νοσηλευτική φροντίδα, (που είναι και ο απώτερος βασικός στόχος κάθε νοσηλευτικής ενέργειας). H δε συμβολή επιφανών ομιλητών στην σημερινή ημερίδα είναι αποφασιστικής σημασίας. Τους Ευχαριστούμε!

Εργαζόμενοι ακούραστα

Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, θέλουμε επίσης να συγχαρούμε από καρδιάς τους συναδέλφους και συνεργάτες του τομέα προηγμένης νοσηλευτικής πρακτικής, της επαρχιακής Λεμεσού αλλά και της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λεμεσού, που εργαζόμενοι ακούραστα και σε εθελοντική βάση, και στον δικό τους ελεύθερο χρόνο, έχουν επιτύχει την διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Αγαπητή Πρόεδρε του τομέα, αγαπητή πρόεδρε της επαρχιακής, εκλεκτοί συνεργάτες της καρδιολογικής κλινικής, επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τόσο εσάς προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη των σωμάτων σας, για την μέχρι σήμερα δράση σας.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τις κατά τόπους νοσηλευτικές διοικήσεις των νοσηλευτηρίων, για την παραχώρηση διευκολύνσεων στους νοσηλευτές και τις μαίες για την παρακολούθηση αυτής της ημερίδας, αλλά και όλων γενικά των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται κάτω από την ομπρέλα του επαγγελματικού μας Συνδέσμου. Επίσης ευχαριστούμε από βάθος καρδίας την Ιερά μητρόπολη Λεμεσού για την παραχώρηση της αίθουσας και όλων των διευκολύνσεων για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.

Επιθυμώ επίσης να μεταφέρω τις θερμότερες ευχές του Προέδρου του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, κ. Ιωάννη Λεοντίου, που λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Σας διαβεβαιώνει ότι ο επαγγελματικός σύνδεσμος των νοσηλευτών και των μαιών (που είμαστε όλοι εμείς) θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στα ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα, την υγεία και την ασθένεια αλλά και θα στηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη προηγμένων νοσηλευτικών και μαιευτικών ρόλων.

Πιστεύω ότι μέσα από τις εργασίες της ημερίδας που θα ακολουθήσουν και τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, θα επιβεβαιωθεί η βαρυσήμαντη αξία της προηγμένης νοσηλευτικής και μαιευτικής προσφοράς, προς την ασφαλή διαχείριση ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα. Εύχομαι καλή επιτυχία και περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία στο έργο σας.

*PhD (c), MBA, BSc (Hons), Dip. Nursing Administration, RGN, CAPD Renal Nurse,

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, χαιρετισμός στην Πρώτη Παγκύπρια Ημερίδα Τομέα Προηγμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής (ΤοΠΝοΠ) – ΠΑΣΥΝΜ σε συνεργασία με την επαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΥΝΜ Λεμεσού και την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού

Comments

SHARE