Ο διάλογος σε εξέλιξη, προς τι η διαρροή εγγράφων

3185

Του Σταύρου Βρυωνίδη*

Ο διάλογος της εργοδοτικής πλευράς με την Παγκύπρια Συντεχνία Nοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Nοσηλευτών και Mαιών (ΠΑΣΥΝΜ) είναι τους τελευταίους τρεις μήνες, συνεχόμενος, εντατικός και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στοχεύει σαφώς στο να υπάρξει κοινό έδαφος για συγκλίσεις, να προχωρήσει η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία στην αναγκαία βελτίωση του τομέα της υγείας αλλά παράλληλα να επιλυθούν σημαντικά εργασιακά θέματα των νοσηλευτών και των μαιών (π.χ. η αναγνώριση της επιστημονικότητάς τους από το κράτος και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους).

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχει ετοιμαστεί ένας αριθμός εγγράφων εργασίας, πλαισίων προς συζήτηση, προτάσεων και αντιπροτάσεων και από τις δύο πλευρές που αποσκοπούσαν στην εξεύρεση σημείων σύγκλισης, την ορθολογιστική βελτίωση του τομέα της υγείας, την απόδοση δικαιοσύνης και την αποφυγή εντάσεων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Διασφάλιση

Διευκρινίζω ότι κάποια θέματα φαίνεται να συζητούνται και ανάμεσα στην εργοδοτική πλευρά με τους κλάδους των νοσηλευτών (γενικής νοσηλευτικής και ψυχικής υγείας) της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια ακριβώς θέματα και σε ποιο βαθμό έντασης γίνεται αυτός ο συγκεκριμένος διάλογος.

Όλα όμως τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών νοσηλευτών και των μαιών είμαι σίγουρος ότι θα επιδιωχθεί ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ να διασφαλιστούν και να βελτιωθούν, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ οι ίδιοι οι επαγγελματίες νοσηλευτές και μαίες να εργαστούν στο άμεσο μέλλον – δημοσιοϋπαλληλικό ή στο πλαίσιο των αυτονομημένων νοσηλευτηρίων. Γιατί η επιλογή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. Τονίζω όμως ότι ΚΑΙ οι δύο πλευρές (εργοδοτική πλευρά και φορείς νοσηλευτικής) φαίνεται να εκφράζουν σαφώς καλές προθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτό ακριβώς το στοιχείο θα πρέπει να γίνουν οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Χθες, ο Υπουργός της Υγείας παρουσίασε στις συντεχνίες των νοσηλευτών και τον ΠΑΣΥΝΜ ένα πλαίσιο για συζήτηση, που αν και επικεντρώνεται στο θέμα της αυτονόμησης, είναι ένας καλός οδικός χάρτης ο οποίος μπορεί βήμα – βήμα να οδηγήσει στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν και να κατοχυρωθούν ή αυτά που χρήζουν βελτίωσης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Τα θέματα αυτά που αφορούν στο εργασιακό μέλλον των νοσηλευτών και μαιών στο πλαίσιο της επικείμενης αυτονόμησης είναι κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα για τους ίδιους αλλά αναπόφευκτα θα επηρεάζουν την ποιότητα στην φροντίδα υγείας των πολιτών. Για αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση έτσι που τελικά να έρθουν τα ποθητά τόσο όσον αφορά αυτό το πλαίσιο όσο και γενικότερα στο σύστημα της υγείας, όποιο και αν είναι ή θα είναι αυτό.

Ωστόσο αν σταματούμε κάθε λεπτό για να σχολιάζουμε ή να ασχολούμαστε με διάφορα έγγραφα εργασίας ή πλαίσια προς συζήτηση ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΧΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζημιά στον διάλογο που ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ σε ένα εποικοδομητικό, δίκαιο και βελτιωτικό αποτέλεσμα. Απλά καθυστερεί την όλη προσπάθεια ή επιδιώκει να την ανατινάξει… ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ…

Διαρροή εγγράφων

Όμως, σε τι άραγε αποσκοπεί η διαρροή όλων αυτών των εγγράφων εργασίας και πλαισίων προς συζήτηση; Γιατί είναι μόνον έγγραφα εργασίας ΚΑΙ πλαίσια προς συζήτηση… ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ…. ΠΡΟΣ ΤΙ η αχρείαστη ΕΝΤΑΣΗ; Πού εξυπηρετεί τον κύπριο πολίτη και την κυπριακή κοινωνία; Πού εξυπηρετεί τον κύπριο νοσηλευτή ή μαία…; Ποιον τελικά εξυπηρετεί; Μήπως προσωπικά συμφέροντα ή συμφέροντα της μειοψηφίας; Μήπως συμφέροντα κέρδους των μεγάλων και άλλων; Μήπως κομματικά συμφέροντα; Πραγματικά δεν ξέρω τι να υποθέσω….

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ (πολιτική αλλά και από τους νοσηλευτικούς φορείς) έτσι ώστε οι συζητήσεις να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίες ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ επί όλων των θεμάτων και η επίτευξη μιας ΔΙΚΑΙΗΣ συμφωνίας. Οι ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ όλο αυτό το διάστημα αλλά και αργότερα ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι αυτή η συμφωνία να ΜΗΝ αδικεί κανέναν εργαζόμενο νοσηλευτή ή μαία και ΝΑ ΜΗΝ θυσιάζει κανένα κεκτημένο εργασιακό δικαίωμά ΤΟΥΣ, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ οι ίδιοι οι επαγγελματίες νοσηλευτές και μαίες να εργαστούν στο άμεσο μέλλον – δημοσιουπαλληλικό ή στο πλαίσιο των του αυτονομημένων νοσηλευτηρίων. ΣΤΟΧΟΣ όμως επίσης είναι ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

 *PhD(c), MBA, BSc (Hons), Dipl Nursing Administration, CAPD nurse, RN

Πολίτης που αναζητεί βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Νοσηλευτής που αναζητά την εργασιακή δικαίωση

Comments

SHARE