Το Βερολίνο χαλαρώνει τους κανόνες χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους

2432

Η Γερμανική Κυβέρνηση έδωσε χθες το πράσινο φως για τη χαλάρωση των κανόνων χρήσης κάνναβης από τους σοβαρά ασθενείς, με αφετηρία τον επόμενο χρόνο, στην περίπτωση που οι πάσχοντες δεν διαθέτουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Η αποξηραμένη κάνναβη και τα εκχυλίσματα κάνναβης θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία έπειτα από συνταγογράφηση, με το δημόσιο σύστημα υγείας να καλύπτει το κόστος αυτής, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2017.

Η Ιταλία και η Τσεχία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που επιτρέπουν την χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την χρήση κάνναβη, ενώ η Πορτογαλία έχει προβεί στην αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών για προσωπική χρήση, χωρίς όμως να επιτρέπεται η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Μέχρι σήμερα, οι σοβαρά πάσχοντες στην Γερμανία από καρκίνο, AIDS, νόσο Πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν πρόσβαση στην κάνναβη μόνο έπειτα από την ειδική έγκριση, ενώ κάλυπταν οι ίδιοι το κόστος αγοράς.
Επιτηρούμενες φυτείες
«Ο στόχος μας είναι οι σοβαρά πάσχοντες να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής θεραπείας», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Χέρμαν Χέρμαν Γκρέχε. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκαταστήσει ειδικές επιτηρούμενες φυτείες καλλιέργειας κάνναβης, ενώ θα εισάγει προς το παρόν όσες ποσότητες χρειαστεί.

Σύμφωνα με προβλέψεις της IBISWorld, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς, οι πωλήσεις μαριχουάνας για ιατρική χρήση θα αυξηθούν σε 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν το 2015.

Comments

SHARE