Έχετε κότσι; Συμβουλευτείτε ένα ποδολόγο

3269

Τι είναι το κότσι;

Το κότσι είναι μια συχνή πάθηση του ποδιού, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα έξω, ενώ το πρώτο μετατάρσιο αποκτά κλίση προς τα μέσα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί το κότσι, το οποίο είναι η προβολή της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και οι ασθενείς συχνά το αποκαλούν ως «κόκαλο» στο πλάι του ποδιού.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Μερικά από τα συμπτώματα που δημιουργεί το κότσι είναι:

  1. Οστική παραμόρφωση στο πλάι του ποδιού
  2. Διόγκωση και πόνος στο σημείο
  3. Φλεγμονή και ερυθρότητα (κοκκινίλα)
  4. Δημιουργία κάλου στο πλάι του ποδιού
  5. Δημιουργία κάλων στο κάτω μέρος του ποδιού και στην άνω επιφάνεια του δεύτερου δακτύλου, αφού το το δεύτερο δάκτυλο συνήθως εφιππεύει πάνω στο πρώτο.

Καθώς η παραμόρφωση χειροτερεύει, το πόδι γίνεται πιο πλατύ και συχνά οι ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν παπούτσια που να είναι άνετα και να μην προκαλούν τριβή και πόνο στο σημείο που βρίσκεται το κότσι.

Τι προκαλεί το κότσι;

Η αιτιολογία του βλαισού πρώτου δακτύλου είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή πολλοί παράγοντες συμβάλουν στο να δημιουργηθεί η κατάσταση αυτή.

Μερικοί παράγοντες είναι:

  1. Κληρονομική προδιάθεση, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες.
  2. Στενά υποδήματα. Παρατεταμένη χρήση στενών ή και ψηλοτάκουνων υποδημάτων με πολύ στενή μύτη δε μπορεί να προκαλέσει, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την παραμόρφωση αυτή.
  3. Ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού.
  4. Αρθρίτιδες, π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  5. Νευρομυικές παθήσεις, π.χ. κατά πλάκα σκλήρυνση.

Ποια είναι η θεραπεία για το κότσι;

Η συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία δε μπορεί να αντιστρέψει την εξέλιξη της νόσου και να εξαφανίσει το κότσι, αλλά μπορεί να διακόψει περαιτέρω εξέλιξη.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μαλακά και φαρδιά υποδήματα που να μην πιέζουν το πόδι, καθώς και χρήση διαχωριστικών σιλικόνης ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο δάκτυλο. Ειδικά ορθοτικά πέλματα αποφορτίζουν το κάτω μέρος του ποδιού και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η ριζική θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική, με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους να είναι οι πιο σύγχρονες θεραπείες για το κότσι.

Ο ποδολόγος θα σας δώσει συμβουλές αναφορικά με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, θα σας βοηθήσει στην αφαίρεση των κάλων και θα σας παρέχει με ορθοτικά πέλματα όπου είναι αναγκαίο. Θα σας παραπέμψει, επίσης, σε ειδικό ορθοπεδικό εάν επιθυμείτε χειρουργική θεραπεία.  

Πηγή: Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων,

Τηλέφωνο: 7000 1545,

Hλεκτρονική διεύθυνση: info@podiatry.org.cy,

Ιστοσελίδα: www.podiatry.org.cy

Comments

SHARE