Ρίξτε τη χοληστερόλη με καλαμποκέλαιο

2456

Λονδίνο.- Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών λιπαρών μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Στην ανάλυση εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 9.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 97 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα, τυρί και κόκκινο κρέας και οι άλλοι μισοί ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο στο οποίο το κύριο λάδι στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα ήταν το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο αγελάδος είχε αντικατασταθεί από μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 2.355 εθελοντών οι οποίοι είχαν ακολουθήσει τα διαιτολόγια αυτά επί ένα χρόνο ή περισσότερο (οι υπόλοιποι σταμάτησαν νωρίτερα).

Όπως γράφουν στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), μέσα σε ένα χρόνο η χοληστερόλη όσων έτρωγαν το καλαμποκέλαιο είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 13,8%, αλλά σε όσους έκαναν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE