Παμπορίδης: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τη μεταρρύθμιση στην υγεία»

3305

O Yπουργός Υγείας δρ Γιώργιος Παμπορίδης αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι  τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για το ΓεΣΥ αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή. Ο Υπουργός αναφέρει ακόμη ότι «ο κύβος ερρίφθη» και ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση χωρίς τη βοήθεια όλων.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παμπορίδης καλείται να κάνει μια αποτίμηση του πρώτου χρόνου του ως Υπουργού Υγείας αποτιμά θετικά τον πρώτο χρόνο της θητείας του και προσθέτει πως «για μένα, όπως είπατε, προερχόμενος από ένα χώρο τελείως ξένο προς τον χώρο της υγείας, ήταν το projec` (έργο), η μεταρρύθμιση του κλάδου της υγείας. Η πλήρης μεταρρύθμιση».

Όπως εξηγεί, «οι σχεδιασμοί οι οποίοι έγιναν εμπεριείχαν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για να αλλάξουν δομικά τα πάντα στον κλάδο της υγείας». Αναφέρει ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις, «όποτε το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Με τη βοήθεια όλων…

Σε σχόλιο ότι με την ανακοίνωση των τριών χρονοδιαγραμμάτων για το ΓεΣΥ στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, ορισμένοι αρχηγοί κομμάτων εκτίμησαν ότι τα περιθώρια χρόνου είναι στενά, ο Υπουργός Υγείας υπενθυμίζει ότι «η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε ως στόχο να εξετάσει τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις».«Δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του να βγει κάποιος μέσα από μια σύσκεψη, στην οποία έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για να ληφθεί μια απόφαση, και να αρχίσει να σπείρει δαιμόνια κατά πόσο θα είναι εφικτά τα χρονοδιαγράμματα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, «πρέπει τα κόμματα να αποφασίσουν με ειλικρίνεια τι ακριβώς θέλουν για το θέμα της μεταρρύθμισης της υγείας και να μιλήσουν με μία γλώσσα και στους ασθενείς και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να μη σπεύδουν να χαϊδεύουν αυτιά, μετά τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών λέγοντας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στους ενδιαφερομένους αυτά που ο κάθε ένας θέλει να ακούσει». «Είναι ένας τομέας νευραλγικός. Ο κόσμος δεν παίρνει τις υπηρεσίες τις οποίες δικαιούται από ένα ευρωπαϊκό κράτος. Δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση χωρίς τη βοήθεια όλων και κανένα κόμμα δεν βοηθά όταν πράττει αυτό που σας περιγράφω», υποδεικνύει.

Σε ερώτηση αν νοιώθει ότι έχει στήριξη από την πλευρά των κομμάτων ή όχι, απαντά ότι «δεν είναι θέμα αν το νοιώθω ή όχι. Σας λέω μετά βεβαιότητας ότι η κάθε ομάδα που επισκέπτεται τα κόμματα αντί να πάρει ως απάντηση ότι `έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις και αυτές είναι` τα κόμματα τους λένε αυτά που εκείνοι θα ήθελαν να ακούσουν, παρουσιάζοντας μια εικόνα ότι “τώρα να δούμε” κτλ κτλ». «Ο κύβος ερρίφθη. Η μεταρρύθμιση έχει σχηματοποιηθεί και ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». «Τα νομοσχέδια θα πάνε στη Βουλή», τονίζει, προσθέτοντας ότι «αν τα κόμματα θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των υπολοίπων, να έρθουν να το πουν στη Βουλή». Σε ερώτηση πότε θα πάνε τα νομοσχέδια στη Βουλή, απαντά «άμεσα».

Oι επαγγελματίες υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, σημειώνει ότι «υπάρχει ένα κενό το οποίο μεσολαβεί από σήμερα μέχρι την ενεργοποίηση της αυτονόμησης, η οποία γίνεται για να αλλάξουν τα πάντα στην υγεία και πρώτα στη δημόσια υγεία, προκειμένου οι εστίες των προβλημάτων να καταργηθούν». Μέχρι όμως να λειτουργήσει η αυτονόμηση, υπάρχει αυτή η περίοδος από τώρα μέχρι τότε, σημειώνει.

«Ως εκ τούτου είναι ανόητο να θεωρήσει ο οποιοσδήποτε ότι δεν πρέπει να επιληφθούμε των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι επαγγελματίες υγείας και κυρίως οι ασθενείς έτσι; Γιατί δεν γίνεται ο αγώνας για τους επαγγελματίες υγείας. Ο αγώνας γίνεται για τους ασθενείς και επωφελούνται και οι επαγγελματίες υγείας», είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, «είναι καίριας σημασίας να εστιάσουμε πάνω στην περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την αυτονόμηση για να δούμε τα προβλήματα που απασχολούν στην καθημερινότητά τους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας». «Τώρα που έχει τεθεί ο τελικός προορισμός είναι πιο εύκολο για μας να το κάνουμε», διαβεβαιώνει.

Και ο λόγος, εξηγεί, «είναι ότι εμβαλωματικά μέτρα τα οποία λαμβάνονταν κατά περίπτωση, δεν ήταν ενταγμένα σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να κάνουμε `πατσαρίσματα`, όπως λέει ο λαός μας».

«Τώρα πρέπει να εστιάσουμε πάνω στο τι ακριβώς απασχολεί τους επαγγελματίες, δεδομένης της κατάληξης της πορείας αυτών των εννιά – δώδεκα μηνών, να δούμε πώς μπορούμε να εστιάσουμε σ` αυτά τα προβλήματα και να επιλύσουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε», σημειώνει.

Και αυτή είναι η προσπάθεια τώρα, συνεχίζει. Η προσπάθεια, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, «είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με τους επαγγελματίες και τις συντεχνίες που τους εκπροσωπούν, αφενός να εντοπίσουμε τα κυριότερα προβλήματα και αφετέρου να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να δοθούν μέσα στα πλαίσια της δημόσιας υπηρεσίας».

Το θέμα ασφάλειας

Σε ερώτηση για το θέμα ασφάλειας που τίθεται με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, σημειώνει ότι «είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια την Πολιτεία, με την έννοια του ότι είναι εργοδότης η Πολιτεία αυτών των ανθρώπων και έχει υποχρέωση να τους παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, «η χρήση ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας προσκρούει στο γεγονός ότι δεν έχουν ικανές εξουσίες για να επιβάλουν την τάξη».

«Κρίθηκε λοιπόν ότι ήταν αναγκαία και απαραίτητη η παρέμβαση της Αστυνομίας και η φυσική παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών», προσθέτει. Ως εκ τούτου, διευκρινίζει, «δεν εξετάζω εγώ το ενδεχόμενο να απομακρυνθώ από αυτή τη λύση».

«Αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και στις επόμενες ημέρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι με μια συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και του Υπουργείου Υγείας με τη συνδρομή της Αστυνομίας, να βρούμε τρόπους καλύτερης επιτήρησης των χώρων και καλύτερης εφαρμογής και τήρησης της τάξης, τουλάχιστον στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών για ν’ αποφεύγονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον», λέει.

Η κοστολόγηση των λύσεων

Σε ερώτηση κατά πόσο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που είχε ανακοινώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ο Υπουργός Υγείας ενημερώνει ότι «είμαστε στη φάση της κοστολόγησης των διαφόρων λύσεων και γι αυτό χρειάζεται και η συνεργασία των συντεχνιών».

Γι’ αυτό, προσθέτει, «σας είπα ότι ο διάλογος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρέπει να καταγράψουμε τις πιθανές λύσεις, οι οποίες μπορούν να δοθούν γι αυτό το ενδιάμεσο διάστημα, για να πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών να συζητήσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η κάθε λύση ξεχωριστά για να καταλήξουμε στο ποιες είναι δυνατόν να προσφερθούν και ποιες όχι».

 

 

Comments

SHARE