Προσοχή: Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά ακρωτηριάζουν

2454

Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι φονικά όπλα, κυρίως στα χέρια των παιδιών. Εκτός από ακρωτηριασμένα δάκτυλα και τις άλλες σωματικές βλάβες, οι τραυματισμοί επιφέρουν και άλλα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MyHealth η Αστυνομία προειδοποιεί ότι «πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα βεγγαλικά και οι κροτίδες στα χέρια των παιδιών γίνονται φονικά όπλα που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας».

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να αγοραστούν μεγάλες ποσότητες κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, τα οποία προμηνύουν κινδύνους.

Η Αστυνομία επισημαίνει ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθυμίζει ότι:

  • Τα παιδιά πρέπει να αποτρέπονται από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, και ακρωτηριασμών.
  • Οι ενήλικες να μην χρησιμοποιούν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος μίμησης από τα παιδιά.

Αναφέρεται πως οι κροτίδες είναι είδος πυροτεχνημάτων, χημικές ενώσεις ή μείγματα χημικών ενώσεων, που καίγονται πολύ γρήγορα. Η γρήγορη καύση, σε πολύ μικρό χρόνο, δημιουργεί μικρή ποσότητα αερίων. Τα παραγόμενα αέρια δημιουργούν πίεση και απότομη κίνηση του και αυτή η αύξηση της πίεσης προκαλεί πυκνώματα και αραιώματα παράγεται ο ήχος που ακούγεται.

Προσοχή: Οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα είναι ήδη εκρηκτικών. Η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και η χρήση τους σε δασικές περιοχές ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.

Comments

SHARE