Πιο «βαριά» η έλλειψη ύπνου για τις γυναίκες

2426

Λονδίνο: Οι άνδρες είναι πιο λειτουργικοί από τις γυναίκες την ημέρα μετά από μία νύχτα κακού ή ελλιπούς ύπνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι άνδρες διαχειρίζονται καλύτερα τις καθημερινές υποχρεώσεις τους όταν αποσυντονίζεται το 24ωρο βιολογικό τους ρολόϊ. Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες ήσαν πιο κουρασμένες, προσπαθούσαν λιγότερο και απέδιδαν χειρότερα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης ή της ακρίβειας, όταν άλλαζε το ωράριο του ύπνου τους και ιδίως νωρίς το πρωί.

Αντιθέτως, οι άνδρες απέδιναν πολύ καλύτερα στα τεστ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ιδανικοί για δουλειά τη νύχτα, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).  Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, επιστράτευσαν 16 γυναίκες και 18 άνδρες οι οποίοι παρέμειναν σε κλειστό χώρο δίχως φυσικό φωτισμό ώστε να μην ξέρουν την αληθινή ώρα και αφέθηκαν να λειτουργούν σε ημερήσιους κύκλους των 28 ωρών.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE