ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: «Υποστελεχωμένα τα νοσηλευτήρια, oργανόγραμμα για τις ανάγκες σε νοσηλευτές»

3431

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους νοσηλευτές», και ζητά όπως ετοιμαστεί άμεσα οργανόγραμμα για τις ανάγκες των νοσηλευτηρίων και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Υπενθυμίζοντας πως η υποστελέχωση ήταν ένας από τους κύριους λόγους της πραγματοποιηθείσας απεργίας των μελών της τον περασμένο Μάρτιο, εκφράζει την ελπίδα πως θα δοθούν πραγματικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τη δημόσια υγεία. Επαναλαμβάνει ότι «παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση και ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει ο ίδιος, ο αριθμός των συμπολιτών μας που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια έχει αυξηθεί από το 60% στο 80%-85%, με την πληρότητα να φτάνει το 100% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και με την αύξηση των νέων θαλαμών το πρόβλημα επιδεινώνεται».

«Είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αριθμός των νοσηλευτών ανά χιλίους κατοίκους – σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική – υπολογίζεται γύρω στο 4,7 για την Κύπρο και είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλες ευνοούμενες χώρες. Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος των χώρων μελών του ΟΟΣΑ (OECD – Organization For Economic Cooperation and Development) είναι 9,1», συνεχίζει η Συντεχνία.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καταλήγει αναφέροντας πως «όσοι σχεδιασμοί και να γίνονται για την αυτονόμηση και το Γε.ΣΥ, καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ή να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν τα νοσηλευτήρια παραμένουν υποστελεχωμένα».

 

Comments

SHARE