ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Τι εισηγείται στον Υπουργό Υγείας για την αυτονόμηση

3319

H Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Δρα Γεώργιο Παμπορίδη, υποβάλλει τα σχόλια της επί των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Στη συνέχεια η επιστολή της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ:

«Αντιλαμβανόμαστε και αναμένουμε πως η επίσημη πλευρά θα μας καλέσει σε διάλογο για να συζητήσουμε περαιτέρω τις απόψεις μας επί των νομοσχεδίων, προτού κατατεθούν στη Βουλή.

Γενικό σχόλιο: Αντίθεση σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου

1. Αρχικά δηλώνουμε την αντίθεσή μας για τη δημιουργία Oργανισμού Δημοσίου Δικαίου, όπως παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο προσχέδιο του νόμου. Θεωρούμε τη συγκεκριμένη πρόταση λανθασμένη και απόφαση μεγάλου ρίσκου όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

·Οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου παραπέμπουν σε δημιουργία ημικρατικού οργανισμού ο οποίος, παρόλο που σε πρώτο στάδιο θα είναι υπό τη διαχείριση του κράτους, στη συνέχεια μέσα σε ένα περιβάλλον πλήρους αυτονόμησης και Γε.ΣΥ, θα τεθεί σε μεγάλο ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

· Η αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων πρέπει να προϋποθέτει τη δημιουργία του Γε.ΣΥ σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που θα προκαθορίζεται.

· Η πιθανότητα μη βιωσιμότητάς του είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Επίσης παρέχεται η ευχέρεια στον Οργανισμό να μπορεί μελλοντικά να αυξάνει και το κόστος νοσηλείας, επιβαρύνοντας τους πολίτες.

Στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών νοσηλευτηρίων, διατηρώντας πάντοτε τον δημόσιο του χαρακτήρα και όχι η μετατροπή του σε ημικρατικό οργανισμό.

2. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καθορίζεται κατά πόσο θα αυτονομηθούν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

· Πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις Υπηρεσίες που βρίσκονται στα γενικά νοσοκομεία (π.χ. παιδοψυχιατρική, κλινική ψυχικής υγείας κ.ά.).

· Πρέπει να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με την κοινοτική ψυχικής υγείας και τις υπηρεσίες που προσφέρει, με τις τοξικοεξαρτήσεις, με τα κέντρα απεξάρτησης και τι θα γίνει με το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

3.  Ποιος ο ρόλος της Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Επισκεπτριών Υγείας και που θα υπάγονται.

4. Εργασιακό καθεστώς νοσηλευτικού προσωπικού

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση για τη δημιουργία ημικρατικού οργανισμού, θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση σχετικά με το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει το νοσηλευτικό προσωπικό.

· Απαίτησή μας είναι όπως το εργασιακό καθεστώς το οποίο υπάρχει σήμερα και αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, να διατηρηθεί.

· Να πληρωθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικών λειτουργών πριν την αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

· H διάρκεια της εργοδότησης των νοσηλευτικών λειτουργών που θα προσλαμβάνονται με συμβόλαια,  να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσηλευτών. Νοείται ότι τα συμβόλαια αυτά μετά από 30 μήνες και στη βάση της νομοθεσίας θα μετατρέπονται αυτόματα σε επ’ αορίστου και θα δημιουργούν μόνιμες θέσεις.

· Να εξασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συγχωνευτούν και θα αποδώσουν δύο καθεστώτα εργαζομένων, σε ένα αυτόνομο χώρο, ώστε να μην αδικηθεί και παραγκωνιστεί κανένας εργαζόμενος ούτε να απωλεστούν δικαιώματα.

5. Η επιστημονικότητα του Κλάδου

Να προσδιοριστεί ο ρόλος του Νοσηλευτή και η επιστημονικότητά του Νοσηλευτικού Κλάδου.

· Στους ορισμούς θα πρέπει να καθοριστεί ότι:  «Νοσηλευτική/ μαιευτική φροντίδα» σημαίνει τη φροντίδα όπως αυτή καθορίζεται από τους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμους και Κανονισμούς 1988 – 2015.

6. Κανονισμοί λειτουργίας των αυτόνομων οργανισμών

·  Να συμπληρωθούν τα νομοσχέδια με τους Νόμους, Γενικές Διατάξεις και Κανονισμούς πριν κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή.

·  Να ορίζεται εξ’ αρχής ποια θέματα θα παραπέμπονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ποια θέματα θα χειρίζεται το Δ.Σ .και ποια οι Διευθυντικές ομάδες κάθε Αυτόνομου Νοσηλευτηρίου. Επίσης να ορίζονται εξ’ αρχής σε ποια θέματα μπορεί να παρεμβαίνει με διάταγμα ο Υπουργός Υγείας.

7. Όροι εργοδότησης

·  Να παρουσιαστούν τα συμβόλαια και οι όροι εργοδότησης των εργαζομένων πριν τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

·  Να καθοριστεί κατώτατο όριο μισθού το οποίο να βασίζεται στις επιστημονικές δομές και να είναι σύμφωνος με  τα επαγγελματικά προσόντα.

8. Συζήτηση θεμάτων από τα αρμόδια Σώματα

Να ορίζεται εξ’ αρχής ποια θέματα θα παραπέμπονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ποια θέματα θα χειρίζεται το Δ.Σ. και ποιες θα είναι οι διευθυντικές ομάδες κάθε Αυτόνομου Νοσηλευτηρίου. Επίσης να ορίζονται εξ’ αρχής τα θέματα για τα οποία θα παρεμβαίνει με διάταγμα ο Υπουργός Υγείας.

9. Εκπροσώπηση εργαζομένων

Να διευκρινιστεί ο ρόλος των Συντεχνιών  στα αυτόνομα νοσηλευτήρια.

Να καθοριστεί ο τρόπος εκπροσώπησης των εργαζομένων νοσηλευτών το Διοικητικό Συμβούλιο των Αυτόνομων Οργανισμών.

10. Να διασφαλιστεί ότι η Νοσηλευτική Διεύθυνση στα Αυτόνομα Νοσηλευτήρια θα διατηρηθεί και δεν θα υπάγεται κάτω από άλλη Διεύθυνση.

11. Ρόλος των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών

·  Ποιος θα είναι ο ρόλος των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών;

12. Αυτονομημένος οργανισμός μετά τα 5 χρόνια

·  Άγνωστο και αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου μετά την παρέλευση των 5 χρόνων από την εφαρμογή του Γε.ΣΥ. Δεν υπάρχει πρόνοια ή ρήτρα ότι το κράτος θα συμμετέχει ή θα χρηματοδοτεί τον Οργανισμό».

 

 

 

Comments

SHARE