ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Να αναθεωρηθεί η απόφαση για την αποκοπή της αντιμισθίας σε αντικανονικό ωράριο

2596

H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ απέστειλε στους βουλευτές επιστολή με την οποία ζητά την αναθεώρησης της απόφασης για την αποκοπή της αντιμισθίας για εργασία σε αντικανονικό ωράριο πριν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Ολόκληρη η επιστολή στη συνέχεια:

“Από την 1η Ιανουαρίου 2014 το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποκόπτει ποσοστό από την αντιμισθία για εργασία σε αντικανονικό ωράριο (επίδομα βάρδιας) που αφορά το 25% πάνω στην αντιμισθία για νυχτερινή βάρδια, εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες, 100% αποκοπή της αντιμισθίας της απογευματινής βάρδιας συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου και 100% του επιδόματος επικινδυνότητας που παραχωρείτο σε νοσηλευτές της Ψυχικής Υγείας.

“Αποτελεί γεγονός ότι η αντιμισθία για την απογευματινή βάρδια αποκόπηκε, με το πρόσχημα ότι η υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία θα εργαζόταν μέχρι της 16.30 μ.μ. Μια τέτοια απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

“Εξ αρχής η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ δήλωνε και εξέφραζε έντονα τη διαφωνία της για τις αποκοπές αυτές. Θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα τη στρέβλωση αυτή με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2017. Η Συντεχνία μας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της αποκοπής των επιδομάτων βάρδιας των νοσηλευτών.

“Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δουλεύουν τη μέρα, ενώ αυξημένος παρουσιάζεται και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διατροφικά, σαγχαρώδη διαβήτη και ψυχολογικά προβλήματα κ.λπ. Έτσι, η αποζημίωσή τους για τις ώρες αυτές θεωρείται δικαιολογημένη.

“Το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ με την παρούσα σας καλεί να εξετάσετε το πιο πάνω ζήτημα, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2017, προτού εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

“Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόρθωση μίας στρέβλωσης, από τις πολλές, που δέχεται ο Κλάδος των Νοσηλευτών και της άνισης κατανομής του βάρους της οικονομικής καταστροφής που επήλθε στον τόπο χωρίς οι νοσηλευτές να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη”.

Comments

SHARE