Παμπορίδης: Γιατί έγιναν μειώσεις και εξοικονομήσεις στην υγεία

2488

O Yπουργός Υγείας Δρ Γεώργιος Παμπορίδης ανέφερε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ότι «οι όποιες μειώσεις παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων στον τομέα της υγείας και δη στις τακτικές δαπάνες αφορούν:

  • Μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης το 2012 και αυτές διαλαμβάνουν ευρύτερα τη Δημόσια Υπηρεσία.
  • Εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη ως προς τις αλόγιστες δαπάνες και που επιτεύχθηκαν μέσω της καλύτερης και ορθολογιστικότερης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, οι οποίες έγιναν σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως εξήγησε, «το 2012 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την τότε Κυβέρνηση ανήλθε στα 608,5 εκ. ευρώ. Το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και πάλι από την ίδια Κυβέρνηση παρουσίασε μείωση και ανήλθε σε 598,4 εκ. ευρώ». «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «οι μειώσεις που παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς από το 2014 και εντεύθεν αφορούν στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση διά του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας».

Μείωση στο κρατικό μισθολόγιο

Όπως επεσήμανε, «το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν 598,4 εκ. ευρώ ενώ το 2016, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ήταν 542,9 εκ. ευρώ». «Αυτή η διαφορά στον προϋπολογισμό της τάξης των 55,5 εκ. ευρώ που υπάρχει αφορά στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και η οποία ανέρχεται σε 29 εκ. ευρώ και στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση διά του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας και αντιστοιχούν στα υπόλοιπα 26,5 εκ. ευρώ», εξήγησε ο Υπουργός.

«Η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης μισθοδοσίας Υπ. Υγείας και Διοίκησης μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 13 εκ. ευρώ. Ομοίως η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης της μισθοδοσίας των Ιατρικών Υπηρεσιών μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 12 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4 εκ. ευρώ της μισθοδοσίας αφορούν άλλα Τμήματα του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε στη συνέχεια ο Δρ Παμπορίδης.

 

Comments

SHARE