Παμπορίδης: Έτοιμα τα νομοσχέδια για αυτονόμηση και ΓεΣΥ

3244

Ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε σήμερα ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς, όχι μόνο ιδέες, αλλά και τα δύο νομοσχέδια, που αφορούν στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και αυτό του ΓεΣΥ.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανοώντας τις απαιτήσεις των κομμάτων είχε προαναγγείλει ότι θα ετοιμαστεί οδικός χάρτης για την υγεία από την κυβέρνηση. «Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και είναι καθορισμένα. Αυτή η δουλειά μπήκε στο τελικό της στάδιο» παρατήρησε ο κ. Παμπορίδης. «Εντός των ημερών», είπε, «θα παρουσιάσω στους πολιτικούς αρχηγούς όχι απλώς τις ιδέες, αλλά και τα νομοσχέδια σε σχέση με την ταυτόχρονη έγκριση των νομοσχεδίων αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».  «Προχωρούμε με συγκεκριμένα βήματα και κάνουμε τον αγώνα για τον πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κύπριο ασθενή», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ.Παμπορίδης τόνισε ότι ύστερα από τόσο χρόνια συζητήσεων όλη η πολιτική ηγεσία ομονόησε. «Όλα τα κόμματα, και εκείνα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, επέδειξαν πολιτική ωριμότητα ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη», είπε ο υπουργός.  Ο κ. Παμπορίδης πρόσθεσε παράλληλα ότι για πρώτη φορά ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να θέσει υπό την προεδρία του το θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας.

Σε επισήμανση ότι εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με την απουσία σαφών χρονοδιαγραμμάτων, ανέφερε ότι υπάρχουν και είναι σαφή και καθορισμένα. Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του.
Τα ειδικά συμφέροντα, είπε, ακούστηκαν κατ’ επανάληψη και λαμβάνονται υπόψη. Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δένδρο.

Ο υπουργός υγείας τόνισε ότι το ΓεΣΥ θα εισαγάγει μία ενιαία αγορά υγείας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.  Σημείωσε ότι για να μπορέσει το δημόσιο νοσηλευτήριο να επιβιώσει πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό και να αφήσει πίσω του παρωχημένες πρακτικές.
Επεσήμανε παράλληλα ότι όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν την ιδιότητα τους και δεν θα αλλάξει το καθεστώς τους.

Το μονοασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας ο κ. Παμπορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτή χαραμάδα, σε βάθος χρόνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο για να μετατραπεί σε πολυασφαλιστικό. Επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να επιβάλουμε στα οικονομικά του τόπου οποιαδήποτε λύση αν αποδεχθεί στην πράξη ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη σε σχέση με το ΓεΣΥ». «Δεν υπάρχουν δογματισμοί εδώ. Εμείς θεωρούμε ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τους σχεδιασμούς, η μόνη ενδεδειγμένη λύση και λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, είναι το μονοασφαλιστικό σύστημα», υπογράμμισε.

Comments

SHARE