Παγκόσμιο συνέδριο για τον θεραπευτή στη συνθετική θεραπεία

2445

Του Δρα Κυριάκου Πλατρίτη*

Η Εταιρεία για την Εξερεύνηση της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (SEPI) διοργανώνει το 32ο παγκόσμιο συνέδριό της στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με θέμα «Ο θεραπευτής στη συνθετική θεραπεία: Εφαρμογές στην πράξη, την έρευνα και την εκπαίδευση».

Η SEPI είναι ένας διεθνής επιστημονικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1983 και σκοπό έχει την προώθηση των μοντέλων ψυχοθεραπείας που συνθέτουν διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας, κλινικές πρακτικές, ιδέες και ευρήματα.  Η SEPI επιδιώκει να φέρει κοντά θεραπευτές και ερευνητές για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία και ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ θεραπευτών από διαφορετικές προσεγγίσεις. Στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης των παραγόντων που διευκολύνουν τη θεραπευτική αλλαγή μέσα σ’ ένα κλίμα που αποστρέφεται τον δογματισμό και ευνοεί την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Λίγα λόγια για τη Μυθευτική Ψυχοθεραπεία

Η μυθευτική είναι ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας που προέρχεται από το ρεύμα του ιδεαλιστικού συνθετισμού, δηλαδή ανήκει σε εκείνο το ρεύμα της συνθετικής ψυχοθεραπείας που ξεπερνά το φάσμα του επιλεκτικού συνδυασμού τεχνικών που προέρχονται από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές σχολές και ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου πρότυπου το οποίο συγχωνεύει ιδέες, τεχνικές και άλλα ευρήματα από ποικίλες θεωρίες. Όπως προδίδει η ονομασία του, πρόκειται για μοντέλο ψυχοθεραπείας που προσδίδει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των μύθων για θεραπευτικούς σκοπούς. Κυρίως χρησιμοποιούνται μύθοι που προέρχονται από την αρχαιοελληνική γραμματεία.

Ως ιδεαλιστικό μοντέλο, η μυθευτική αποπειράται να διαμορφώσει άποψη γύρω από τα ζητήματα της οντογενένεσης και της ανθρωπογένεσης. Σταχυολογεί ιδιάζουσες απόψεις που εξέφρασαν διάφοροι πνευματικά προικισμένοι άνθρωποι που έζησαν εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια πριν και οι οποίες φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο η σύγχρονη έρευνα τις καθιστά λιγότερο εξωφρενικές αφού τις τεκμηριώνει με επιστημονικά ευρήματα που σταδιακά αποδεσμεύει για δημόσια χρήση.
Η μυθευτική παραδέχεται ότι η ανθρώπινη φύση εκδηλώνεται με δύο διακριτές αλλά αδιαίρετες υποστάσεις που είναι η φυσική και η ψυχική. Η ουσία της ψυχικής υπόστασης, που προσδιορίζεται αλλιώς και ως ψυχοσύνθεση, αναπτύσσεται μέσα σε ένα διανυσματικό χώρο δύο διαστάσεων που ορίζονται ως η συγκλίνουσα και η αποκλίνουσα. Τα διανύσματα της ψυχοσύνθεσης παράγουν ποικίλες συνιστώσες δυνάμεις οι οποίες όμως καταλήγουν σε επτά συνισταμένες δυνάμεις οι οποίες συνιστούν τις επτά θεμελιακές παραδοχές της μυθευτικής σχετικά με τη συγκλίνουσα και την αποκλίνουσα ψυχοσύνθεση.
Επιπρόσθετα, η μυθευτική επιτρέπει στον θεραπευτή να ετοιμάσει σχέδιο ψυχικής αλλαγής για κάθε θεραπευόμενο με την αξιοποίηση των δύο βασικών μέσων που έχει στη διάθεσή του, που είναι η νοοτροπία και η τεχνοτροπία.

Η νοοτροπία αναφέρεται στις όψεις του θεραπευτή. Πρόκειται δηλαδή για συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές μεταμφιέσεις με τις οποίες οικοδομεί την εικόνα του ο θεραπευτής απέναντι στον θεραπευόμενο, διαμορφώνει το κλίμα της θεραπείας και σφυρηλατεί τη μεταξύ τους σχέση. Ο Πρωτέας, ο Οδυσσέας και ο Προμηθέας είναι οι τρεις βασικές όψεις του μυθευτικού θεραπευτή.
Η τεχνοτροπία αναφέρεται σε επιλεγμένες αρχές και τεχνικές που η μυθευτική εφοδιάζει τους θεραπευτές της ούτως ώστε να καλλιεργήσουν τη θεραπευτική διαδικασία. Πρόκειται για εφαρμογές που διακρίνονται αφενός σε αυτές που εκτελούνται κατά την κρίση του θεραπευτή στοχευμένα σε συγκεκριμένα σημεία της ψυχοθεραπευτικής πορείας, αφετέρου σε εκείνες που εντέχνως ο θεραπευτής διασφαλίζει να διέπουν μονιμότερα την εξέλιξη της θεραπείας.

Υπάρχουν κάποιες αρχές και τεχνικές που μεθοδεύονται από την αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας και λέγονται πρώιμες, καθώς και κάποιες άλλες που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε προχωρημένο στάδιο και λέγονται όψιμες. Στην τεχνοτροπία συμπεριλαμβάνονται και μερικοί από τους λεγόμενους κοινούς θεραπευτικούς παράγοντες.

*Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων

 

 

 

Comments

SHARE