Ο Παμπορίδης …. τελειώνει εδώ και τώρα με την αυτονόμηση

2563

Ο Υπουργός Υγείας Δρ Γεώργιος Παμπορίδης ενημερώνοντας την Επιτροπή Υγείας της Βουλής σήμερα, ανέφερε πως «το σχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχει ολοκληρωθεί και θα το υποβάλω στη Νομική Υπηρεσία σήμερα (Πέμπτη), εκτελώντας απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ο Δρ Παμπορίδης επεσήμανε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και η εφαρμογή του νομοσχεδίου για  την αυτονόμηση του δημοσίου μπορεί να αρχίσει από την 01.01.2017», προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός μου προϊστάμενος μου έδωσε εντολή να εργαστώ για ένα μονοασφαλιστικό Σχέδιο Υγείας».

Ο κ. Παμπορίδης μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Υγείας είπε πως έχει εντολή να εφαρμόσει Γενικό Σχέδιο Υγείας και «θα το υπηρετήσω, να εφαρμόσω ένα Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), προηγουμένως όμως είναι απαραίτητο να γίνει άμεση αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αν δεν αναχαιτιστεί αυτή η πτώση με οριστικές λύσεις, δεν υπάρχει μέλλον».

Όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να γίνουν τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, χωρίς την έμπρακτη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων και των πολιτικών δυνάμεων. Η συγκατάθεση δεν αρκεί». Στο σημείο αυτό έκανε έκκληση σε όλους να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, τονίζοντας πως «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις της υγείας είναι δυνατές και γι’ αυτό χρειάζονται οι πλάτες όλων».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «είμαι ταγμένος να υπηρετήσω τη μεταρρύθμιση της υγείας, την εισαγωγή του ΓεΣΥ όπως αυτή σχεδιάστηκε με προϋπόθεση την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας και των πανεπιστημιακών κλινικών, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων».

Οι γιατροί που κρύβονται

Αναφορικά με το θέμα της εισαγωγής κάρτας και για το σύστημα αξιολόγησης των γιατρών, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «οι γιατροί εργάζονται με αυταπάρνηση, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που κρύβονται και εργάζονται για 2-3 ώρες την μέρα. Ξέρετε ότι επιχείρησα να απομακρύνω γιατρό γιατί δεν μπορούσε να κάνει επεμβάσεις και όλα τα κόμματα με εξαίρεση δύο- τρία, μου είπαν ‘για όνομα του Θεού, είναι καλός άνθρωπος’».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε πως «μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει και τόλμη και βούληση από πλευράς Υπουργείου Υγείας σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για προώθηση και εφαρμογή του Γε.ΣΥ».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής δήλωσε πως «αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι να ενημερωθούν για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην τελική μετάβαση στο Γε.ΣΥ». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε τον Υπουργό να στραφεί προς την πολιτεία και τον λαό για να τους πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ και να τους κάνει συμμάχους του.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως«φτάσαμε στον πάτο και δεν ενδιαφέρει τον λαό ποιος παραπλανεί ποιον. Χάσαμε χρόνο, για να περιπλανόμαστε για το τι είδους Γε.ΣΥ θέλουμε να κάνουμε και δυστυχώς η περιπλάνηση χρεοκόπησε με την αναζήτηση ενός πολυασφαλιστικού που στην ουσία θα εξυπηρετούσε μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι καιρός να προσγειωθούμε και να ακούσουμε τη φωνή του λαού». Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έθεσε στον Υπουργό Υγείας ερωτήματα αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ώστε να προωθηθούν όλα όσα προνοεί το Γε.ΣΥ.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι «χρειάζεται η συνεργασία όλων και πρέπει ο καθένας από μας να πιστέψει πραγματικά στο Γε.ΣΥ και να έχει διάθεση για συναίνεση, ώστε το εγχείρημα να πετύχει».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Κινήματος Αλληλεγγύης έθεσε το θέμα των χρόνιων ασθενών που χρειάζονται συνεχή φροντίδα και συνήθως καταλήγουν σε γηροκομεία. Όταν τελειώσει ο χρόνος αυτός είπε, πρέπει να εξεύρουν ειδικά κέντρα αποκατάστασης για να μεταφερθούν όπου το κράτος πληρώνει μόνο ένα μέρος του κόστους.

Comments

SHARE