Ο Παμπορίδης βλέπει αυτονόμηση το πρώτο τρίμηνο του 2017

3382

O Yπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Σημερινή” τοποθετεί την έναρξη της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ από τα μέσα προς τα τέλη του 2018. Αναφέρεται στην ανάγκη για προσήλωση όλων στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα βαραίνει αυτούς που θα ξεφύγουν από όσα έχουν συμφωνήσει.  Ο Υπουργός Υγείας θεωρεί πως η τελική ώθηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα δοθεί στη νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016.

Αν και παραδέχεται ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια παρουσιάζουν προβλήματα με την ισχύουσα μορφή τους, δεν παραλείπει να επαινέσει το έργο που επιτελούν σε καθημερινή βάση ιατροί και νοσηλευτές, μέσα σε δύσκολες, μάλιστα, συνθήκες, διαμηνύοντας ότι πολλά από τα σημερινά προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει πως: “Οι κύριες αποφάσεις πρέπει να πω έχουν ληφθεί στην προηγούμενη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη νέα συνάντηση θα πάρουμε, φαντάζομαι, τις θέσεις και τα σχόλια των κομμάτων για τα προσχέδια των νομοσχεδίων που αφορούν την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ, κι εύχομαι και ελπίζω ότι με το ίδιο πνεύμα που επικράτησε στην προηγούμενη συνάντηση θα πορευθούμε ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην υποβολή των νομοσχεδίων τάχιστα στη Βουλή”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή αναφέρει πως: “Δεν νομίζω να χρειαστεί επιπρόσθετος χρόνος, γιατί η Βουλή επιφυλάσσει το δικαίωμά της να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές ή συζητήσεις η ίδια θέλει επί των νομοσχεδίων, αφού υποβληθούν στο Σώμα.  Από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί το πλαίσιο, εγώ μπορώ άμεσα να καταθέσω τα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και προώθησή τους στη Βουλή”.

Επίσης εξηγεί πως η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα διαρκέσει περί τα τρία έτη, προσθέτοντας ότι: “Για μένα έχει τεράστια σημασία να γίνει σωστά η μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας, να τεθεί ένας οδικός χάρτης υλοποίησής της, ο οποίος θα είναι λειτουργικός και δεν θα επιβάλλει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, για να μπορέσει, σταδιακά, να μεταρρυθμιστεί ο τομέας σωστά και να αποδώσει τα αναμενόμενα”.

” Ο στόχος ο δικός μου”, καταλήγει ο κ. Παμπορίδης, “και το έχω πει αρκετές φορές, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένη ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου στα ζητήματα που συζητήθηκαν και έχουν ήδη συμφωνηθεί. Εάν αυτό δεν ικανοποιεί τους επόμενους ή τους προηγούμενους, είναι κάτι το οποίο οι επόμενοι ή προηγούμενοι πρέπει να χειριστούν. Δεν με αφορά εμένα αυτό το πράγμα. Και να αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους”.

Αύριο, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο Υπουργός Υγείας τοποθετείται επί των ανοικτών ζητημάτων που παραμένουν με τους λειτουργούς υγείας, καθώς και για την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Comments

SHARE