Οι πατάτες ανεβάζουν την πίεση – Πόσες «επιτρέπεται» να τρώτε την εβδομάδα

2298

Ψητές, βραστές, τηγανητές ή σε πουρέ, σε οποιαδήποτε μορφή τους οι πατάτες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά για τα πιάτα μας.

Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Χάρβαρντ, πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο, αφού σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Τέσσερις ή και περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ, αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, με το εκτιμώμενο ποσοστό κινδύνου να εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος της πατάτας: 11% για τις ψητές ή βραστές πατάτες και τον πουρέ και 17% για τις τηγανητές, συγκριτικά με κατανάλωση μίας μερίδας το μήνα ή και λιγότερο.

Παραδόξως, οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και τα πατατάκια.

«Ευελπιστούμε πως η μελέτη μας θα αποτελέσει έναυσμα να συνεχιστεί ο διάλογος για την πατάτα και τον κίνδυνο υπέρτασης ή άλλων νοσημάτων», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Λία Μπόργκι.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE