Οι νοσηλευτές των Μονάδων Υπερβαρικού των νοσοκομείων απέχουν από ‘on call’ καθήκοντα

2769

 

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ στηρίζει την απόφαση των νοσηλευτών των Μονάδων Κατάδυσης και Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας των νοσοκομείων Παραλιμνίου και Πάφου να απέχουν από την  υπηρεσία εν αναμονής κλήσης (on call).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ έχει υποβάλει προ καιρού αίτημα για καταβολή αποζημίωσης  στους νοσηλευτές που εργάζονται στην υπηρεσία ‘oncall’ στις Μονάδες Κατάδυσης και Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας. Δυστυχώς, όμως, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού  απέρριψε το αίτημα, γεγονός που μας υποχρεώνει να στηρίξουμε την απόφαση των νοσηλευτών για πλήρη αποχή».

Η Συντεχνία ενημέρωσε σχετικά την επίσημη πλευρά τονίζοντας πως  «οι νοσηλευτές των Μονάδων αυτών εργάζονταν χωρίς καμιά οικονομική απαίτηση για έξι ολόκληρα χρόνια, παρέχοντας δωρεάν την υπηρεσία εν αναμονής κλήσεως (οn call)».

«Οι εν λόγω νοσηλευτές είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε καταδυτικό επεισόδιο και αντιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα που πιθανότατα να δημιουργηθούν από την απόφασή τους ν’ απέχουν από την υπηρεσία ‘οn call’  αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή», τονίζει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Σε επιστολή της η Συντεχνία αναφέρει πως «η απόφαση γι’ αποχή λήφθηκε καθώς το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού έχει απορρίψει το αίτημά τους για αποζημίωση όταν βρίσκονται σε υπηρεσία ‘on call’, υπηρεσία που τους δεσμεύει την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή. Οι νοσηλευτές των Μονάδων Κατάδυσης και Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε μικρή απόσταση από τα νοσοκομεία όταν βρίσκονται σε υπηρεσία και να βρίσκονται στο νοσοκομείο τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν καλούνται».

Επίσης η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καταγγέλλει πως «δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά και υποψίες ότι πρόκειται να ικανοποιηθούν συμφέροντα ιδιωτών, καθώς  η παραπομπή ενός και μόνο περιστατικού που χρήζει θεραπείας στις Μονάδες αυτές στον ιδιωτικό τομέα, στοιχίζει στα δημόσια ταμεία κονδύλια, ίσα με τα επιδόματα που θα πληρώνονταν οι νοσηλευτές για ‘oncall’ υπηρεσία στις Μονάδες  για ένα ολόκληρο χρόνο».

«Οι Μονάδες», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, «είναι τελευταίας τεχνολογίας και είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  και στοιχίζουν στο κράτος ένα σεβαστό ποσό, όχι μόνο για την αγορά των μηχανημάτων αλλά και τη συντήρησή τους».

Comments

SHARE