Οικονομικούς υπολογισμούς και μετά Γε.ΣΥ θέλει ο Χάρης

2416

O Yπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για εφαρμογή του Γε.ΣΥ εάν δεν γίνουν σημαντικοί υπολογισμοί που αφορούν στο οικονομικό σκέλος. Ο Υπουργός ανέφερε ότι «η έγκριση του πλαισίου δεν είναι παρά η αρχή και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και σημαντικοί υπολογισμοί στο οικονομικό σκέλος που πρέπει να μεσολαβήσουν, μέχρις ότου ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος και έτοιμος να εφαρμοστεί».

Ερωτηθείς κατά πόσο η λειτουργία του ΓΕΣΥ θα πρέπει να είναι σε 24ωρη βάση και η απασχόληση των εργαζομένων επίσης σε 24ωρη βάση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «χωρίς αμφιβολία». «Είναι αδιανόητο το σύνολο του προσωπικού σε όποιο νοσοκομείο, σε όποιο σύγχρονο οργανισμό να εργάζεται με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας και να μένουν συνεπώς πολύτιμες πανάκριβες υποδομές ανεκμετάλλευτες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι βασικός σκοπός της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την αυτονόμηση και το ασφαλιστικό σχέδιο είναι ακριβώς η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Μόνο με αυτή την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού θα είναι το σχέδιο βιώσιμο» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν γίνει κάποιοι υπολογισμοί για το κόστος του ΓΕΣΥ, ανέφερε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί στη μακρά περίοδο που μεσολάβησε από το 2001 όταν ψηφίστηκε η πρώτη νομοθεσία για το ΓΕΣΥ.Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πλαίσιο αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων, κάτι που αποτελεί την κορυφαία αυτονόητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός Γε.ΣΥ το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο».

«Δεν είναι ζήτημα να αναζητούμε έναν αριθμό, το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, που δεν είναι προϋποθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά προϋποθέσεις που προκύπτουν μέσα από τις ανεξάρτητες μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια που θα διασφαλίσουν αν τηρηθούν την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου» ανέφερε.

 

 

Comments

SHARE