Κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού οι υπογόνιμες γυναίκες

2409

Λονδίνο:Η υπογονιμότητα και ορισμένες θεραπείες γι’ αυτήν ενδέχεται να σχετίζονται με αύξηση της πυκνότητας των μαστών και έτσι του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στη μελέτη συμμετείχαν 43.313 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστογραφία την περίοδο 2010-2013.

Οι 8.963 από αυτές έπασχαν από προβλήματα γονιμότητας, με τις 3.015 από αυτές να στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να αποκτήσουν παιδιά.

Στις σχεδόν μισές από αυτές (τις 1.576) είχε εφαρμοστεί η επονομαζόμενη ελεγχόμενη διέγερση ωοθηκών (COS) που ουσιαστικά είναι η λήψη συνδυασμών φαρμάκων τα οποία αποτρέπουν την πρόωρη ρήξη των ωοθυλακίων (ωοθυλακιορρηξία) και εξασφαλίζουν επάρκεια ωαρίων κατά την ωοληψία.

Οι υπόλοιπες είχαν κάνει πρόκληση ωορρηξίας με ορμόνες που ουσιαστικά είναι λήψη ορμονών, συχνά σε μορφή δισκίων, για να ενισχυθούν τα ορμονικά επίπεδα και οι ωοθήκες να απελευθερώσουν τουλάχιστον ένα ωάριο πριν από σπερματέγχυση ή προγραμματισμένη ερωτική επαφή.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE