Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος;

2447

Υψηλές πιθανότητες αποφυγής της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν όσοι άνθρωποι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους – χωρίς αυτό να είναι απόλυτα το ιδανικό, η ένταξη στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες ενός προγράμματος έστω μέτριας έντασης σωματικής άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

 Σημαντικός αριθμός επιστημόνων, ερμηνεύοντας τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, πίστευαν μέχρι σήμερα ότι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου στους ιστούς είναι οι τυχαίες μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της διαίρεσης των βλαστικών κυττάρων. Αυτή η πεποίθηση τους οδηγούσε να πιστεύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων είναι ατυχία, και μόνο το 33% του κινδύνου οφείλεται σε περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και διεξάγεται μεγάλος αριθμός ερευνών, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ατόμου μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE