ΠΙΣ: Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό Γε.Συ χωρίς κουρέματα

2481

Του Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου*

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες εξαγγελιών από δημοσιεύματα που αφορούν πρόθεση μεθόδων εφαρμογής αναπροσαρμοσμένου και μεταλλαγμένου ΓεΣΥ, χαρακτηριστικό του οποίου στο οικονομικό του σκέλος εισάγει φορολογία εξισώνοντας λανθασμένα τη συνεισφορά του αρχικού σχεδιασμού προς το σύστημα και αποκλείοντας εντελώς την συμμετοχή της υποδομής των υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο από τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Αυτό βέβαια είναι προϊόν παρασκηνιακών συσκέψεων και αποφάσεων με πλήρη απαξίωση της γνώσης, της τεχνογνωσίας, της εμπειρογνωμοσύνης, της διαχρονικής προσφοράς των επαγγελματιών υγείας της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, κλινικοεργαστηριακής και Βιολογικής επιστήμης. Οι επαγγελματικοί φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έτυχαν της επίσημης ενημέρωσης, διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων, παρ’ όλον της υποβολής επισήμων υπομνημάτων μέσω των οποίων εκφραζόταν οι θέσεις και οι απόψεις.

Υπό το βάρος της επιστημονικής και επαγγελματικής μας αποστολής για τη δια βίου ανθρώπινη προσφορά και διασφάλιση συνθηκών ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον συνάνθρωπο μας, όπως εξάλλου είναι και η πάγια τακτική μας, δημόσια δεσμευόμαστε να αναγνωρίσουμε μέσα από τις διαγνωστικές μας ικανότητες και εμπειρίες τους κοινούς μας στόχους και να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για να προστατεύσουμε την υγεία και ζωή των ασθενών μας μέσα από υπεύθυνους, λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμους σχεδιασμούς του ΓΕΣΥ.

Δεν θα παρασυρθούμε σε μικροπολιτικές

Ως επαγγελματίες υγείας δεν θα αρκεστούμε σε παθητικό ρόλο και να γίνουμε δέκτες θυματοποίησης και στοχοποίησης της ανεπάρκειας του συστήματος να εφαρμόσει Εθνικό Σχέδιο Υγείας. Δεν θα παρασυρθούμε σε μικροπολιτικές, τακτικισμούς, μικρότητες και σε σχόλια που απορρέουν από διάφορα δημοσιεύματα τόσο στον ημερήσιο τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που αποσκοπούν στην παραπλάνηση του λαού από τις πραγματικότητες. Η επιστημονική αξία, το ήθος και η ειλικρίνεια των επαγγελματιών υγείας που αποτελούν τους κύριους συντελεστές παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασθενείς μας δεν θα επιτρέψουν την απαξίωση και τον εξευτελισμό, αλλά ούτε και την συνενοχή και συμμετοχή τους σε σχεδιασμούς που κάθε άλλο παρά τεκμηριωμένα θέτουν ως στόχο το καλό νοούμενο συμφέρον της υγείας του λαού.

Όσον ποτέ άλλοτε, όλοι, σύσσωμοι θα στηρίξουμε με εποικοδομητικό τρόπο όλες εκείνες τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν σε ανθρωποκεντρικό ΓΕΣΥ χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα στην υγεία του λαού και απαλλαγμένων των οποιονδήποτε συμφερόντων του κατεστημένου και της υφιστάμενης νοοτροπίας ορισμένων τεχνοκρατών και πολιτικών προϊσταμένων.

Οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι οικονομολόγοι υγείας για να στοχοποιούνται και να εμπλέκονται σε δήθεν σενάρια σύγκρουσης συμφερόντων, φοροφοβίας και οπορτουνιστικής νοοτροπίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας αποτελούν το βιώσιμο ιστό του ζωτικού οργάνου που προστατεύει και διασφαλίζει μέσω των θρεπτικών συστατικών του, την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Υγεία του λαού μας. Είναι αυτό το όραμα που με όλους τους εκπροσώπους του σημερινού πάνελ και όχι μόνο, θα συμπορευτούμε και θα συστρατευτούμε για να διασφαλιστεί η ανθρώπινη προσφορά υγείας προς τους συμπολίτες μας.

Τέλος, να τονίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι έμπρακτα με τεκμηριωμένες εισηγήσεις και απόψεις να συμβάλουμε για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας ενώνοντας την γνώση, την εμπειρία, την ευθύνη και το επιστημονικό ήθος με τις φωνές των ασθενών και υπολοίπων επίσημων φορέων στον τομέα της Υγείας, για την επίτευξη επιτέλους της αγνής μας αποστολής – ένα ασθενοκεντρικό, ποιοτικό λειτουργικό και βιώσιμο σχέδιο υγείας.

* Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου – Απόσπασμα  ομιλίας που έγινε στη διάσκεψη Τύπου από τους φορείς υγείας στις  25 Ιανουαρίου 2015

Comments

SHARE