Θέλετε να βοηθήσετε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς; Διαβάστε τις οδηγίες του Τμήματος Δασών

2412

Το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι, το έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών δεν είναι μόνο δύσκολο και κουραστικό, αλλά καθίσταται άκρως επικίνδυνο μέχρι και θανατηφόρου ατυχήματος, όταν το μέτωπο πυρκαγιάς επιταχυνθεί ξαφνικά.

Για ελαχιστοποίηση των κινδύνων ατυχήματος σε δασικές πυρκαγιές, παρακαλείσθε όπως τηρείτε τις πιο κάτω οδηγίες:

  1. Προτού προσεγγίσετε την περιοχή πυρκαγιάς, να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Κατάσβεσης, ούτως ώστε να εξασφαλίζετε τη συγκατάθεσή / άδεια του για την εμπλοκή σας στο έργο της δασοπυρόσβεσης.
  2. Κανένα άτομο δεν θα εμπλέκεται στις εργασίες κατάσβεσης, εάν δεν είναι εκπαιδευμένο και δεν φέρει τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης (αντιπυρική στολή, προστατευτική μάσκα αναπνοής, γυαλιά – κράνος ασφαλείας, μακριά δερμάτινα γάντια, ψηλοκάλαμα άρβυλα κ.ά.). Όσοι είναι εκπαιδευμένοι και φέρουν τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό θα οδηγούνται στο μέτωπο πυρκαγιάς, ενώ οι άλλοι θα εκτελούν βοηθητικές εργασίες μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.
  3. Οι εθελοντές θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον την κατάλληλη ένδυση για βοηθητικές εργασίες (μακρύ βαμβακερό παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο με μεγάλο ή μακρύ γιακά για προστασία του σβέρκου από καύτρες), να φορούν ψηλοκάλαμα άρβυλα, καπέλο, να έχουν μαζί τους ατομικό παγούρι με νερό και σακίδιο ώμου με ξηρή τροφή μίας ημέρας, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής. Επίσης η χρήση φακού είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια νυχτερινών πυρκαγιών.
  4. Να μην προβαίνετε ποτέ σε καμία ενέργεια χωρίς την άδεια των επικεφαλής ομάδων κατάσβεσης ή άλλου Δασικού Λειτουργού.
  5. Πριν προστρέξετε για κατάσβεση οποιασδήποτε πυρκαγιάς, πρέπει να είστε καλά στην υγεία, ξεκούραστοι και σε καλή φυσική κατάσταση.

Κατάλληλα συντηρημένα

  1. Τα μηχανοκίνητα οχήματα που οδηγούνται και λαμβάνουν μέρος στην καταστολή και κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς πρέπει να είναι κατάλληλα συντηρημένα και να τηρούν τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας (Ο Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων Νόμος του 2000 έως 2007) που προκύπτει από τη χρήση τους.
  2. Οι γεωργικοί ελκυστήρες, τα ερπυστριοφόρα και περονοφόρα μηχανήματα πρέπει απαραίτητα να φέρουν καμπίνα ασφαλείας (κουβούκλιο) και ζώνη ασφαλείας για προστασία του οδηγού σε περίπτωση ανατροπής, σύμφωνα με τη Νομοθεσία Περί Ασφάλειας και Υγείας του 1996 έως 2011.
  3. Οι χειριστές εκσκαφέων, όταν εργάζονται, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να παρακολουθούν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς και ανάλογα να κατασκευάζουν και να διαμορφώνουν σε τέτοιο πλάτος την αντιπυρική ζώνη, ούτως ώστε αν απειληθούν από φλόγες φωτιάς να μπορούν να διαφύγουν στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο.
  4. Επίσης, οι χειριστές εκσκαφέων, πρέπει να είναι βέβαιοι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι χαμηλότερα από τις αντιπυρικές λωρίδες που κατασκευάζουν, δεν υπάρχουν άλλα άτομα που πιθανόν να τραυματιστούν λόγω μετακύλισης πετρών.
  5. Όταν εισέρχεστε σε δασικούς δρόμους, λόγω ιδιάζουσων συνθηκών, πρέπει να οδηγείτε περισσότερο προσεκτικά και να σταθμεύετε το όχημά σας σε ασφαλή θέση -μακριά από την πυρκαγιά- και με τρόπο που να μην εμποδίζετε την ομαλή διέλευση άλλων οχημάτων.

Έκθεση στους καπνούς

  1. Όσοι εμπλέκονται στο μέτωπο πυρκαγιάς, πρέπει να μετριάζουν την έκθεσή τους στους καπνούς και να λαμβάνουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα. Η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο, εξάντληση και ναυτία.
  2. Να αποφεύγετε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, ανθρακικό αέριο και γενικώς τα διαιτητικά ποτά διότι αφαιρούν νερό από το σώμα μας. Να θυμάστε ότι, η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων νερού, τόσο κατά την κατάσβεση, όσο και μετά το πέρας της κατάσβεσης, βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης και του θερμικού σοκ.
  3. Να αποφεύγεται η στάση και η ξεκούραση κάτω από επικίνδυνα δέντρα ή βράχους.
  4. Επίσης να αποφεύγεται η εργασία κάτω από καιόμενα δέντρα – κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού από πτώση μεγάλων κλαδιών.
  5. Όταν περπατάτε σε βραχώδεις ή επικλινείς περιοχές να μετακινείστε σε οριζόντια και όχι σε κάθετη γραμμή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποσπασθούν βράχοι / πέτρες ή κορμοί και να προκαλέσουν ατύχημα.
  6. Να είστε προσεκτικοί κατά τη ρίψη νερού από τα πτητικά μέσα και να βρίσκεστε σε απόσταση ασφαλείας από το σημείο ρίψης, για αποφυγή τραυματισμού.
  7. Κατά τη διακίνησή σας να ανιχνεύετε προσεκτικά και να εξετάζετε το έδαφος λόγω πιθανής παρουσίας εχιδνών. Στην περίπτωση δαγκώματος από δηλητηριώδες ερπετό, παραμείνετε ψύχραιμος, περιορίστε τις κινήσεις σας, δέστε την περιοχή του τραύματος μερικά εκατοστά πιο πάνω, όχι πολύ σφικτά, περιορίστε τις κινήσεις σας και φροντίστε για τη μεταφορά σας το γρηγορότερο δυνατό, στο πλησιέστερο Ιατρικό Κέντρο.
  8. Κατά τη διάρκεια της δασοπυρόσβεσης πρέπει πάντοτε να φροντίζετε, τόσο για τη δική σας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των γύρω σας.
  9. Οι καπνιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σβήνουν καλά τα αποτσίγαρα τους, για αποφυγή νέας εστίας πυρκαγιάς.
  10. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα δασοπυρόσβεσης, τις πιθανές επιπτώσεις, καθώς και για τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και πρόληψης που προτείνονται για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ατυχήματος, προτρέπεστε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών http://www.moa.gov.cy/forest και να διαβάσετε τον Οδηγό Διαχείρισης Κινδύνων στις Δασικές Εργασίες, σελ. 35-41, Καταπολέμηση Δασικών Πυρκαγιών.

 

 

 

Comments

SHARE