Κούκλα «ασθενής» μόνιμα σε κρεβάτι εντατικής δημόσιου νοσοκομείου

2500
medical doctor with stethoscope on white background

Έξι σοβαρές υποθέσεις που αφορούν ενδεχόμενη διασπάθιση χρήματος ή/και άλλα πειθαρχικά παραπτώματα από γιατρούς του Δημοσίου που διερευνώνται σήμερα, κατόπιν υποβολής καταγγελιών, αποκαλύπτει η κυριακάτικη «Σημερινή».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μία εξ αυτών των υποθέσεων εξετάζονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι τέσσερις υποθέσεις εξετάζονται για πειθαρχικά αδικήματα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για άλλη μια υπόθεση διεξάγεται ποινική έρευνα από την Αστυνομία, αφού προηγουμένως διερευνήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και οι έξι αυτές καταγγελίες υποβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης και οι υπόλοιπες στο αρχικό στάδιο διερεύνησης.

Ο εντατικολόγος και οι ψευδείς αναφορές

Η πρώτη καταγγελία στρέφεται εναντίον εντατικολόγου κρατικού νοσοκομείου για διασπάθιση χρήματος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σ», η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει, εκ πρώτης όψεως, πως ο συγκεκριμένος γιατρός, κατά τακτικά διαστήματα, δήλωνε ψευδώς ότι οι κλίνες της Εντατικής Μονάδας του νοσοκομείου ήταν πλήρεις, προκειμένου να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα! Η διαπίστωση προκύπτει μέσα από σύγκριση των εντύπων πληρότητας της εντατικής -τα συμπλήρωνε ο ίδιος- με τα έντυπα εισδοχής και εξιτηρίου των ασθενών. «Τα έγγραφα αυτά, βάσει του ελέγχου, δεν συμφωνούν μεταξύ τους», όπως ανέφερε έγκυρη πηγή στην εφημερίδα μας.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες δήλωνε πως η εντατική ήταν σχεδόν πλήρης, ο γιατρός αυτός φέρεται να συνέχιζε να παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Η εξήγηση που έδωσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πως αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που δεν ήταν πλήρης η μονάδα, προκειμένου να έχει διαθέσιμα κρεβάτια για τυχόν έκτακτα περιστατικά…

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι οι περισσότερες αγορές υπηρεσιών του εν λόγω εντατικολόγου γίνονταν από συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, παρόλο που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες τουλάχιστον άλλα τρία ιδιωτικά κέντρα στην ίδια τιμή (1.000 ευρώ περίπου την ημέρα ανά ασθενή). Για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, καταγγέλθηκε ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, όπου γίνονταν οι περισσότερες παραπομπές, προμηθευόταν προϊόντα από φαρμακείο που φέρεται να είναι ιδιοκτησίας της συζύγου του, υπό καταγγελία, εντατικολόγου…

Ξάπλωνε σε κρεβάτι… κούκλα!

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη εντατική μονάδα διαθέτει 17 κρεβάτια και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου του Υπουργείου Υγείας τον Οκτώβριο του 2015, ότι -παρόλο που είχε, υποτίθεται, πρόβλημα πληρότητας- ένα από τα κρεβάτια ήταν σε αχρησία! Στο συγκεκριμένο κρεβάτι ξάπλωνε μόνιμα μια ψεύτικη κούκλα, όπως διαπίστωσε έκπληκτος ο ερευνών λειτουργός! Η δικαιολογία που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πως η κούκλα χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση… Μετά την παρέμβαση του Υπουργείου η κούκλα απομακρύνθηκε και το κρεβάτι επιστρατεύθηκε για τις ανάγκες της μονάδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που έγινε η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, το ετήσιο κόστος για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, στις οποίες προέβαιναν όλες οι Εντατικές Μονάδες των κρατικών νοσοκομείων, ανερχόταν στα τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Παραδόξως, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, όταν επενέβη το Υπουργείο, δεν έχει προκύψει ανάγκη για καμία παραπομπή ασθενή από εντατική μονάδα στον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς δεν έχει δαπανηθεί ούτε σεντ! Από μόνο του το γεγονός αυτό ενδεχομένως να υποδεικνύει και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γινόταν προηγουμένως σε διάφορα νοσοκομεία.

Comments

SHARE