Έρευνες για το νερό και υγεία με κυπριακή … σφραγίδα σε δημοσιεύσεις ΠΟΥ και Ε.Ε.

2450

Δύο πρόσφατες μελέτες της ομάδας του εργαστηρίου «Νερό και Υγεία» του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου συμπεριλήφθηκαν σε επίσημες δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Directorate-General Environment) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Σε ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ αναφέρεται ότι η μια δημοσίευση αφορά πρόσφατη έρευνα της ομάδας του εργαστηρίου σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), και του Πανεπιστημίου Γκρόνινγκεν (Ολλανδία) (Andra et al., 2014).

Η δημοσίευση συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Science for Environment Policy News Alert, το οποίο αποτελεί έκδοση του Directorate-General Environment, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το άρθρο αναλύει τους πιθανούς κινδύνους υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τα παράγωγα και εναλλακτικά πλαστικά της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ). Επίσης αναφέρεται στην εκτεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε χλωριωμένα παράγωγα (ClxBPA) αλλά και σε εναλλακτικά πλαστικά της δισφαινόλης Α, (όπως BPF και BPS) μέσω της αναπνευστικής οδού, κατάποσης και επαφής με το δέρμα.

Επιπρόσθετα, το εργαστήριο συνέβαλε στη συγγραφή αποσπάσματος της πρόσφατης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με τις προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας υγείας σε αστικά κέντρα (Urban Health). Η έκθεση αναφέρει αποτελέσματα από μελέτη της ομάδας του ΤΠΚ αναφορικά με την εποχιακή και χωρική διακύμανση περιβαλλοντικών ρύπων (παραπροϊόντων χλωρίωσης) σε διαφορετικές περιοχές της Λευκωσίας με βάση τα χαρακτηριστικά του δικτύου παροχής πόσιμου νερού (Andrianou et al., 2014).

Comments

SHARE