Έκτακτοι δημοσίου: Συμβόλαια εργασίας εξαμηνιαίας διάρκειας

2490

Εγκρίθηκε σήμερα από την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τον περί της ρύθμισης της απασχόλησης εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία νόμο του 2016.

Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1.382 έκτακτους, με τους 1.189 να εργάζονται στον τομέα της υγείας, εκ των οποίων οι 540 εργάζονται με 15ημερα συμβόλαια. Τα Σ.

Με το νομοσχέδιο καταργείται μια σειρά νομοθεσιών από το 1995 μέχρι το 2014, που αφορούσαν τους έκτακτους υπαλλήλους και απλοποιείται το σημερινό νομικό πλαίσιο καθώς με ένα ενιαίο νομοθετική κείμενο θα ρυθμίζεται συνολικά η απασχόληση των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία. Με βάση το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται ή απασχολούνται με το καθεστώς το έκτακτου υπαλλήλου θα είναι εξάμηνης διάρκειας.

Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν 30 μήνες απασχόλησης είτε με συνεχείς είτε με διαχρονικές συμβάσεις εργασίας, οι συμβάσεις του θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Θεσμοθετείται επίσης η αξιολόγηση των εκτάκτων υπαλλήλων σε συνεχή βάση, η οποία θα αποτελεί κριτήριο για την ανανέωση της σύμβασης, ενώ όσων υπαλλήλων η απόδοση κρίνεται ως μη επαρκής οι υπηρεσίες τους θα τερματίζονται.

Τερματίζεται η αποκοπή του 10% κατ’ αναλογία των προνοιών για τη μείωση των νεοεισερχόμενων στη δημόσια υπηρεσία για όσους υπαλλήλους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης.

Comments

SHARE