Άνευ ουσίας η συμφωνία κομμάτων – κυβέρνησης για το Γε.ΣΥ

2978
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν σήμερα με την Κυβέρνηση, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το μείζον θέμα του ΓεΣΥ, δηλώνοντας ότι επεκράτησε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης για την αναγκαιότητα, αλλά και τους βασικούς άξονες που θα πρέπει να διέπουν το ΓεΣΥ.
Ωστόσο πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι οι έξι βασικές αρχές της συμφωνίας δεν διασφαλίζουν τα κύρια ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή του Γε.ΣΥ αλλά και τη βιωσιμότητά του καθώς υπάρχουν στο τραπέζι ακόμη βασικά ζητήματα προς συζήτηση που εγείρουν συμφωνίες με τους εργαζομένους και κόστος εφαρμογής του Συστήματος, υπό την τελική συγκατάθεση του Υπουργείου Οικονομικών.
Η συμφωνία που αποτελείται από έξι σημεία, που είναι ήδη γνωστά και τέθηκαν πολλάκις υπόψη διαφόρων πλευρών, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων, προνοούν όπως:
1. Προωθηθεί και εφαμροστεί το Γε.ΣΥ στη βάση των μελετών που έχουν εκπονηθεί.
2. Προηγηθεί η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
3. Ψηφιστούν νομοσχέδια για την υγεία.
4. Κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
5. Καταβληθούν προσπάθειες για επίλυση και απάμβλυνση των καθημερινών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας
6. Συνεχιστεί ο διάλογος Κυβέρνησης-κομμάτων.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανάφερε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει οδικό χάρτη στα πολιτικά κόμματα, ο οποίος θα μελετηθεί και θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο σε νέα συνάντηση.
Ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης συγχάρηκε τα κόμματα για τη μελέτη και προετοιμασία που είχαν κάνει και δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου για την υγεία. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή, απάντησε ότι «το ΓεΣΥ δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη» προσθέτοντας πως η παρούσα συμφωνία είναι σημαντική για να ολοκληρωθούν όλες οι πτυχές του συστήματος, έτσι που ο ασθενής να λαμβάνει το αυτονόητο.
Τα κόμματα χαιρετίζουν τη συμφωνία
Η  βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου χαιρέτισε τη συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει η άμεση εφαμρογή του ΓεΣΥ, με τη γρήγορη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων να τίθεται ως προτεραιότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα συναίνεσης, με τα κόμματα να συμφωνούν στα βασικά σημεία. Επιπλέον τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει και να διασφαλίσει τον έλεγχο όσον αφορά στην ασφάλιση στην υγεία και την κάλεσε «να επισκεφθεί τα νοσηλευτήρια για να δει ότι η πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα οδήγησε την Υγεία σε τέλμα».
Ο Μάρκος Κυπριανού, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ότι η συνάντηση ήταν «χρήσιμη, αλλά έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα». Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, λόγω της καθυστέρησης του ΓεΣΥ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε την κατ’ αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι το ΓεΣΥ «είναι γέννημα-θρέμμα της ΕΔΕΚ και γι’ αυτό θα συνδράμουμε στην άμεση εφαρμογή του».
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που έγινε «έστω και καθυστερημένα» και τόνισε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να ζητάει επιπλέον μελέτες.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι μόνο όσοι έχουν την ανάγκη των δημόσιων νοσηλευτηρίων καταλαβαίνουν τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, χαιρέτισε την αρχική αυτή ενέργεια η οποία βρίσκεται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Comments

SHARE