Νέα θεραπεία σταματά το ροχαλητό

2510

Tης Αργυρώς Κυπραίου*

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό περίπου 60%. Σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι ,οι καπνιστές και όσοι έχουν στενή κατασκευή φάρυγγα, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό. Ένα ποσοστό όμως όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας.Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι έντονο ροχαλητό που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και αυτό επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά την διάρκεια του ύπνου.

Το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει, η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες ,όλα τα ζωτικά όργανα υποφέρουν, έως ότου ο εγκέφαλος λόγω την υποξίας ,δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής. Έτσι δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα ζητώντας αέρα. Το αποτέλεσμα είναι το πρωί ο ασθενής να έχει έντονο πονοκέφαλο ,στεγνό στόμα και να έχει μία διαρκή κόπωση ,αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία».

Βήμα βήμα

Η θεραπεία του συνδρόμου είναι κυρίως χειρουργική. Ανεξαρτήτως ηλικίας , αφού μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να χειρουργηθούν και να απαλλαγούν από το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο και τις επιπλοκές του.

Φυσικά θα προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος . Γίνεται πρώτα ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα . Θα εντοπίσουμε έτσι τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση. Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η σμίκρυνση της σταφυλής ή η ανόρθωση αυτής μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα. Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται . Όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές , αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να διευρύνουμε τις πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα. Η επέμβαση γίνεται με laser. Προτείνεται ακόμη εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων της υπερώας . Γενικά ο σχεδιασμός γίνεται ατομικά ανάλογα με το περιστατικό .

Μερικοί ασθενείς έχουν σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής και τότε πρέπει να επέμβουμε και στην μύτη. Συνήθως χρειάζεται να ισιώσουμε το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνώσουμε τις ρινικές κόγχες. Οι επεμβάσεις στην μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως ή να γίνουν ξεχωριστά. Η αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται βέβαια παυσίπονα ,για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές ,μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες. Η σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για 20 ημέρες.

*Πλαστική χειρουργός προσώπου και Ωτορινολαρυγγολόγος

Πηγή:healthreport.gr

 

 

Comments

SHARE