25 Μαϊου 2016 – Μέρα Σκλήρυνσης κατά πλάκας

2699

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, με συντονισμένες ενέργειες, να παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη προς τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ώστε να πετύχουν την αυτονομία, και την επανένταξή τους μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης στο κοινωνικό σύνολο.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει πως «η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, καθώς και για το πώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές και την καθημερινότητα περισσοτέρων από δύο εκατομμύρια πασχόντων, παγκοσμίως. Στην Κύπρο υποφέρουν από την ασθένεια περίπου 1300 άτομα».

Χρόνια, ανίατη, μη αναστρέψιμη

«Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα. Η ασθένεια αυτή είναι χρόνια, ανίατη, μη αναστρέψιμη, πολυπαραγοντική, εκφυλιστική αλλά και απρόβλεπτη που οδηγεί σταδιακά τους ασθενείς σε αναπηρία και χρήζει χρόνιας θεραπείας. Πρόκειται για την ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα, καθώς εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ασθενή, ακόμα και στο ίδιο το άτομο. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας είναι τα προβλήματα όρασης, πόνος (νευροπαθητικός και μυοσκελετικός), διαταραχές στην κίνηση και στη βάδιση, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης».

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, «οι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν αναγνωριστεί, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι απαιτείται η συνύπαρξη γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για να αναπτυχθεί. Στους γενετικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η προδιάθεση για την εκδήλωση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος ενώ στους άλλους παράγοντες κινδύνους περιλαμβάνονται τόσο η έλλειψη βιταμίνης D όσο και ορισμένες κακές συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι και το κάπνισμα».

Comments

SHARE