Γυμναστείτε ομαδικά!

1675

Της Φανής Χατζηκώστα*

Εάν έχετε λύσει το μέγα πρόβλημα της αναβλητικότητας και πήρατε τη μεγάλη απόφαση να γραφτείτε σε γυμναστήριο, τότε έχουμε κάποιες προτάσεις για εσάς, ώστε να περνά πιο ευχάριστα και αποτελεσματικά η ώρα σας. Χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη επιλογή είναι η ένταξή σας σε ένα ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Ο κάθε αθλούμενος, βεβαίως, έχει διαφορετικούς στόχους και ιδιαιτερότητες, όμως τα «μεγάλα μυαλά» του fitness το έχουν προβλέψει και έχουν δημιουργήσει προγράμματα για κάθε στόχο προπόνησης και βεβαίως για όλους.

Τριών ειδών προγράμματα 

Τα ομαδικά προγράμματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Αερόβια: Στοχεύουν στην καύση λίπους και θερμίδων, στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και αντοχής, στην καλυτέρευση της φυσικής κατάστασης και ασφαλώς στην μείωση του σωματικού βάρους.

Παραδείγματα αερόβιων προγραμμάτων: low impact aerobic, high impact aerobic, step aerobic, zumba, bokwa, rebound workout (τραμπολίνo) και χορός.

  1. Δυναμικά: Στόχος τους είναι η μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση, όπως επίσης η γράμμωση και η σύσφιξη του σώματος. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια αντιστάσεων, όπως, βαράκια, λάστιχα, μπάρες, μπάλες ή μόνο με το βάρος του σώματος. Αν ονειρεύεστε, λοιπόν, ένα σμιλευμένο σώμα είναι καιρός να ξεκινήσετε κάποιο δυναμικό πρόγραμμα.

Παραδείγματα δυναμικών προγραμμάτων: body sculpture, fitballs, power bars, core strength, abs and hips και TRX sunspension training.

  1. Ορθοσωμικά: Τα προγράμματα ορθοσωμίας δύνανται να βελτιώσουν τη δύναμη και την αντοχή των μυών και να διορθώσουν αισθητά τη στάση του σώματος.

Παραδείγματα ορθοσωμικών προγραμμάτων: pilates και yoga.

Τολμήστε τον συνδυασμό

Εκτός από τις τρεις βασικές κατηγορίες προγραμμάτων ομαδικής εκγύμνασης σε πολλά γυμναστήρια προσφέρονται και οι συνδυαστικές, οι οποίες «παντρεύουν» περισσότερους από έναν προπονητικούς στόχους. Για παράδειγμα, η κυκλική προπόνηση περιλαμβάνει αερόβιες ασκήσεις, αλλά και δυναμικές. Στην περίπτωση αυτή αντλούνται οφέλη και από τις δυο κατηγορίες προγραμμάτων. Κάτι παρόμοιο επιτυγχάνεται και με το δυναμικό αερόμπικ, το οποίο δουλεύει με στόχο την αερόβια ικανότητα αλλά και την αντοχή και τη δύναμη των μυών.

Γιατί να μπω σε τάξη

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ομαδικά προγράμματα σε τάξεις δεν είναι λίγα. Πρώτα απ’ όλα, είναι ιδανικά για κάποιον ο οποίος δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, διότι διαρκούν από 45 έως και 60 λεπτά.

Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί και το ότι τα προγράμματα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους πτυχιούχους καθηγητές φυσικής αγωγής, οι οποίοι γνωρίζουν άρτια την τεχνική των ασκήσεων και έχουν την ικανότητα να διορθώσουν την οποιαδήποτε επικίνδυνη και λανθασμένη εκτέλεση. Ακόμα, στήνουν το μάθημα με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, αριθμό σετ, επαναλήψεων και χρόνο διαλειμμάτων. Οπωσδήποτε στο ασκησιολόγιο κάθε τάξης συμπεριλαμβάνονται η προθέρμανση, το κύριο μέρος, η αποθεραπεία και οι διατάσεις, που αποτελούν βασικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου και επαγγελματικά στημένου προγράμματος.

Στο σημείο αυτό, για άλλη μια φορά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο κάθε ένας, όταν αποφασίζει να εγγραφεί σε γυμναστήριο, θα πρέπει να ζητά και να μαθαίνει για τα προσόντα και την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει αντιμέτωπος με ερασιτέχνες και ασφαλώς με τον κίνδυνο να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αντί οφέλη, από τη συμμετοχή του είτε σε τάξεις είτε στα όργανα γυμναστικής.

Τερπνόν και ωφέλιμο

Σε μια τάξη ομαδικού προγράμματος εκγύμνασης η καλή ψυχολογική διάθεση και η ευεξία των ασκουμένων είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των γυμναστών. Προσπάθεια και στόχος είναι να περνάνε όλοι καλά, να χαίρονται τα 45 ή τα 60 αυτά λεπτά  και συνάμα να γυμνάζονται σωστά και αποτελεσματικά.

Είναι αποδεδειγμένο, βάσει επιστημονικών ερευνών, πως κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης με τη συνοδεία μουσικής, ο εγκέφαλος παράγει τις ορμόνες ενδορφίνες, οι οποίες προσφέρουν ευφορία και ευχάριστη διάθεση, καθώς και μείωση του άγχους μετά την άσκηση. Συνάμα, η παρέα και η ομαδικότητα καθιστούν το πρόγραμμα ακόμα πιο ευχάριστο και αφήνουν, ακόμα και μετά το πέρας του, την ικανοποίηση πως «περάσαμε και σήμερα καλά».

Σε μια τάξη στην οποία, με τη συμβολή του γυμναστή, δημιουργείται κλίμα φιλικό και φιλόξενο, κανείς δεν νιώθει άσχημα. Ακόμα και άτομα με πρόβλημα βάρους ή άλλα που θεωρούν τον εαυτό τους «αδέξιο», στην πορεία αφήνουν πίσω τους κάθε αναστολή, εντάσσονται ομαλά στο πρόγραμμα και περνάνε, επίσης, όμορφα με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό και την ψυχολογία τους.

Πίσω τους θα πρέπει, επίσης, να αφήσουν αναστολές και φόβους και τα άτομα που θεωρούν πως τα μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, χρόνια και μη, αποτελούν εμπόδιο για την εκγύμνασή τους. Μέγα λάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άσκηση δεν αντενδείκνυται. Προσοχή όμως! Θα πρέπει προηγουμένως, είτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είτε να ζητήσετε τη συνεργασία γυμναστή-γιατρού και οπωσδήποτε να ενημερώσετε στο γυμναστήριο όπου θα εγγραφείτε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε. Εάν τηρήσετε τη φόρμουλα αυτή της ορθής ενημέρωσης, τότε θα έχετε να κάνετε μόνο με τα οφέλη της ομαδικής άσκησης, καθώς ο γυμναστής θα ξέρει τι να σας προτείνει και από τι να σας αποτρέπει. Καλή αρχή, λοιπόν, και καλά να περνάτε…

*Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης,

Bokwa Fitness Instructor,

Group και Personal Trainer

 

 

 

Comments

SHARE