Φάτε ισορροπημένα και το Πάσχα

2473

Της Έλενας Τρουλλίδου*

Η περίοδος της νηστείας πριν το Πάσχα που περιλαμβάνει αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης για 40 ημέρες, εξασφαλίζει εκτός από την ψυχική κάθαρση και προετοιμασία για τη θεία κοινωνία, και μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη, βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και πιθανή μείωση του σωματικού βάρους ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά!

Τι γίνεται, όμως, από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα; Αμέσως μετά την Ανάσταση η διατροφική συνήθεια της κατανάλωσης αυγολέμονου σούπας είναι μια πολύ καλή επιλογή ώστε η μετάβαση από τη νηστεία να γίνει αργά και ήρεμα χωρίς να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Φροντίστε να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.

Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε την ημέρα σας με 1 ποτήρι γάλα και 1 μικρό κομμάτι τσουρέκι. Το τσουρέκι αποτελεί μια λιγότερο επιβαρυντική λύση για τη διατροφή μας όσον αφορά στην κατανάλωση γλυκών. Μια μέτρια φέτα τσουρέκι έχει περίπου 170 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με πολλές παραπάνω θερμίδες.

Στο μεσημεριανό τραπέζι προτιμήστε 1 μερίδα αρνί στην σούβλα (κατά προτίμηση από το μηρό που το κρέας είναι λιγότερο λιπαρό), 1 μικρό κομμάτι από το αγαπημένο σας ορεκτικό και σαλάτα. Για να μπορείτε να ελέγξετε τις ποσότητες της τροφής, φροντίστε να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά. Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Παρόμοιες διατροφικές επιλογές να ακολουθείσετε και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τη Τρίτη του Πάσχα, καταναλώστε αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά και ψάρια για να ισορροπήσετε την αυξημένη χοληστερόλη, το κορεσμένο λίπος και το υπερβάλλον αλάτι που καταναλώθηκε το Πάσχα. Η εορταστική διάθεση των ημερών, πολλές φορές μας οδηγεί και στην υπερβολή στην κατανάλωση του αλκοόλ. Ιδανική λύση είναι το κρασί (ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 80 θερμίδες) η κατανάλωση του οποίου, σε μικρές ποσότητες (1-2 ποτήρια την ημέρα), από άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, δρα προστατευτικά προς την καρδιά μας και αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.

Προσοχή: Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούν εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.  Η περιεκτικότητα σε πουρίνες στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

*Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) elenatroullidou@hotmail.com, τηλ. 22 333524

 

Comments

SHARE