Το κολύμπι είναι πάντα μια επιλογή εκγύμνασης

2900
Της Φανής Χατζηκώστα*
Υπάρχει επιλογή εκγύμνασης μέσα στο νερό αλλά και έξω. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στη θάλασσα. Πρώτη και καλύτερη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το κολύμπι, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να παραμείνετε σε φόρμα. Κι αυτό γιατί ενεργοποιεί όλους, περίπου, τους μυς του σώματος σχεδόν χωρίς επιβάρυνση στις αρθρώσεις και παράλληλα δυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Κολύμπι
Ελεύθερο στιλ: Γυμνάζει γενικά όλο το σώμα και συγκεκριμένα τους μυς της πλάτης, της ωμοπλάτης, του στήθους (έξω μέρος), τους ραχιαίους, τους πλάγιους κοιλιακούς, όπως επίσης και τον τετρακέφαλο και τον δικέφαλο μηριαίο. Με το ελεύθερο στιλ καίγονται περίπου 400-500 θερμίδες ανά ώρα. Προσοχή, όμως, δεν ενδείκνυται για άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εάν δεν κολυμπούν με το κεφάλι μέσα.
Πεταλούδα: Είναι το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης, το πιο δύσκολο αλλά εάν εκτελεσθεί τεχνικά σωστά μπορεί να προσφέρει καύση μέχρι και 800 θερμίδων ανά ώρα. Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, κυρίως τον πλατύ ραχιαίο, του στήθους, των ώμων, της μέσης και τον ορθό κοιλιακό. Προσοχή, όμως, δεν ενδείκνυται για άτομα με παχυσαρκία, άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις και τραυματισμούς.
Πρόσθιο: Αυτό το στιλ γυμνάζει όλους τους μυς της πλάτης και του στήθους, αλλά και τους προσαγωγούς, τους γλουτούς, τους δικεφάλους όπως επίσης τους ραχιαίους και τον ορθό κοιλιακό. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με προβλήματα στη μέση, στον αυχένα και στα γόνατα. Με το πρόσθιο καίγονται περίπου 600-700 θερμίδες ανά ώρα.
Ύπτιο: Το είδος αυτό της κολύμβησης γυμνάζει τους μυς των ώμων, της πλάτης, τους κοιλιακούς, αλλά και τον τετρακέφαλο και τον δικέφαλο μηριαίο. Ενδείκνυται για άτομα με περιττά κιλά και για όσους πάσχουν από προβλήματα γονάτων. Λειτουργεί θεραπευτικά για άτομα με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, εάν και εφόσον έχουν άρτια τεχνική στην εκτέλεση της κίνησης (συμβουλευτείτε ένα γυμναστή). Προσοχή απαιτείται από τα άτομα με τραυματισμούς στα άνω άκρα. Το ύπτιο προσφέρει καύση 400-500 θερμίδων ανά ώρα.
 
Ασκήσεις στο νερό
Εκτός από το κολύμπι, μέσα στο νερό μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης, σύσφιγξης αλλά και καύσης λίπους και θερμίδων. Κάποιες από αυτές:
1.  Επιτόπου τρέξιμο μέσα στο νερό
2. Αναπηδήσεις κάθε είδους -αργές, γρήγορες, ψηλές, χαμηλές, με τεντωμένα ή λυγισμένα πόδια
3. Περπάτημα ή τρέξιμο στο νερό κόντρα στα κύματα
4. Ασκήσεις γλουτών. Όρθια θέση και άνοιγμα ποδιού στο πλάι τεντωμένο
5. Σε όρθια θέση κλωτσιά προς τα πίσω, μπροστά και πλάι
6. Ύπτια θέση (πάνω σε ένα μακαρόνι) και κάμψη του κορμού για ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών
7. Γρήγοροι κύκλοι τεντωμένων χεριών στο πλάι
8. Στα ρηχά μπορούν να εκτελεστούν ημικαθίσματα, καθίσματα και βαθιά καθίσματα (squats), όπως και προβολές επιτόπου και με περπάτημα.
9. Μπορείτε ακόμα να εκτελέσετε ασκήσεις ισορροπίας!
Εκτός νερού
Για τους πιο… τολμηρούς και αποφασισμένους να παραμείνουν και το καλοκαίρι σε φόρμα κατά τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές, θα προτείνουμε -εκτός από κολύμπι κι ασκήσεις στο νερό- ένα εκτός νερού πλούσιο ασκησιολόγιο. Πάρτε μια ιδέα:
1. Εκτέλεση push ups (άσκηση στήθους)
2. Κάμψεις κορμού και σανίδα (ασκήσεις κοιλιακών)
3. Καθίσματα-squats  και προβολές (ασκήσεις ποδιών και γλουτών)
4. Τροχάδην επιτόπου
5. Χαλαρό τρέξιμο 6. Sprint 7. Βυθίσεις, στηριζόμενοι στην άκρη της ξαπλώστρας (άσκηση τρικεφάλων)

Οι πιο πάνω ασκήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια κυκλική προπόνηση ενός έως τριών κύκλων σε ένα σετ με 12-15 επαναλήψεις της κάθε άσκησης.

Το κολύμπι ενεργοποιεί όλους, περίπου, τους μυς του σώματος σχεδόν χωρίς επιβάρυνση στις αρθρώσεις και παράλληλα δυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Υπάρχουν όμως και τα θαλάσσια σπορ, που αποτελούν μια λαμπρή ιδέα για άσκηση στην παραλία με… αξιόλογες επιδόσεις ωφελιμότητας και καύσης θερμίδων. Για παράδειγμα, ανά ώρα καίγονται με ρακέτες 450 θερμίδες, με το beach volley 550 και με το beach soccer 600.
*Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Bokwa Fitness Instructor, Group και Personal Trainer, Fanihadjicosta@hotmail.com

 

Comments

SHARE