Τα όσπρια μας αδυνατίζουν

2419

Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο το σωματικό βάρος σας, ίσως πρέπει να βάλετε τα όσπρια στην καθημερινή σας διατροφή, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών ανακάλυψαν ότι με τρία τέταρτα του φλιτζανιού όσπρια την ημέρα μπορεί κανείς να χάσει λίγο βάρος, ακόμα κι αν δεν κάνει δίαιτα.

Το όφελος αυτό «αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και σε φυτικές ίνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράσελ ντε Σόουζα, διαιτολόγος και επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο.

«Τα όσπρια έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνοντας έτσι με αργό ρυθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατηρούν επί περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού της πείνας».

Όπως γράφουν ο δρ ντε Σόουζα και οι συνεργάτες του στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (ΑJCN), εξέτασαν στοιχεία από 21 κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 940 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές.

Οι μελέτες είχαν διαρκέσει από τέσσερις έως 12 εβδομάδες και οι περισσότερες δεν αφορούσαν διατροφή για αδυνάτισμα αλλά για διατήρηση σταθερού του βάρους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE