Προσέξτε τη διατροφή των μαθητών σε περίοδο εξετάσεων

2499

Της Νικολέτας Μιχαηλίδου*

Το πρόγευμα θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς προσφέρει πολλές θρεπτικές ουσίες που βοηθούν να περάσουμε ευκολότερα τη μέρα μας. Όταν ξυπνάμε το πρωί έχουν ήδη περάσει 8-12 ώρες από την τελευταία φορά που φάγαμε ένα γεύμαν και ως φυσικό επακόλουθο η ζάχαρή μας (που μετατρέπεται σε γλυκόζη στο σώμα μας) να έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί μόνο τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας και έτσι πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε ένα πρόγευμα πλούσιο σε υδατάνθρακες που θα μπορέσει να μας δώσει την απαραίτητη γλυκόζη, η οποία θα μετατραπεί σε ενέργεια στο σώμα μας ώστε να μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερα και να είμαστε πιο ενεργητικοί.

Επίσης, καλό θα ήταν οι υδατάνθρακες να συνοδεύονται με ένα γαλακτοκομικό προϊόν ώστε να πάρουμε τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο που χρειαζόμαστε. Ένας καλός συνδυασμός είναι δημητριακά με άπαχο γάλα ή φέτες ψωμί (καλύτερα ολικής αλέσεως) με τυρί διαίτης και γαλοπούλα και ένα ποτήρι γάλα άπαχο.

Σε περίοδο εξετάσεων των μαθητών συστήνονται επίσης:

  • Νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι παρά πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Πολλές φορές η κόπωση και οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από έλλειψη νερού γι’ αυτό μην περιμένετε να διψάσετε.
  • Καλές επιλογές για σνακ είναι τα φρούτα, λαχανικά, γιαουρτάκια άπαχα, ποπ-κορν. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες και προσφέρουν ενέργεια. Προσοχή στην ποσότητα.
  • Αν χρειάζεται κάτι για να ξυπνήσουμε καλή επιλογή είναι καφές με λίγο γάλα.

Τι να αποφεύγετε:

  • Αποφυγή γευμάτων και κατανάλωση μόνο ενός γεύματος. Αυτό καταστρέφει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην πρόωρη κόπωση.
  • Προσοχή στα διεγερτικά ποτά. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης.
  • Προσοχή στα παχυντικά σνακ όπως γλυκά, τσιπς, σοκολάτες, φαστφουντάδικα. Αυτά περιέχουν αρκετό λίπος και θερμίδες με αποτέλεσμα κάποια πιθανή αύξηση κιλών και λίπους.

* Μ.S, R.D, Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος,  

Ηλεκτρονική διεύθυνση: nikoletam@cytanet.com.cy

Comments

SHARE