Νέα μελέτη για Botox: Ελαστικό δέρμα για 4 μήνες

2475

Το Botox μπορεί να βελτιώσει την ευκαμψία και την ελαστικότητα του δέρματος έως και 4 μήνες σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου JAMA.

Το Botox ή onabotulinum τοξίνη Α, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως της χρόνιας ημικρανίας, της αυχενικής δυστονίας και της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Κυρίως όμως είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώσει προσωρινά την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Πλαστικής χειρουργικής περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια Αμερικανοί υποβλήθηκαν σε botox το 2012. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση του φαρμάκου σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, προκειμένου να χαλαρώσει προσωρινά τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες.

Επιπτώσεις στο δέρμα

Για τη μελέτη τους, ο Δρ. Τζέιμς Π. Βοναπάρτη του Πανεπιστημίου της Οτάβα και ο Δρ. David Ellis του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν τις επιπτώσεις του Botox στο δέρμα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν πώς το botox επηρεάζει δύο χαρακτηριστικά του δέρματος που αποδυναμώνονται καθώς γερνάμε, την ευκαμψία (stretchiness) και την ελαστικότητα (ικανότητα να οπισθοχωρήσει). «Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι μηχανικές ιδιότητες αλλάζουν. Από όλες τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος φαίνεται να είναι η πιο σημαντική».

Το Botox φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέψει προσωρινά την βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τη γήρανση και από την έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Ο Δρ. Βοναπάρτης και ο Δρ. Ellis ξεκίνησαν τη μελέτη τους με τη συμμετοχή 48 γυναίκων, 55 ετών κατά με μέσο όρο, οι οποίες υποβλήθηκαν σε ενέσεις Botox για να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων του μετώπου και γύρω από τα μάτια. Η ευκαμψία και η ελαστικότητα του δέρματος κάθε γυναίκας εκτιμήθηκαν σε βασική μελέτη , καθώς και στις 2 εβδομάδες, στους 2 μήνες, 3 μήνες και 4 μήνες μετά την ένεση.

Μεταξύ των 43 γυναικών που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ενέσεις Botox αύξησαν τόσο την ευκαμψία και όσο και την ελαστικότητα του δέρματος τους για 4 μήνες – μια διάρκεια παρόμοια με εκείνη που έχει η χρήση του botox για μυοχαλαρωτικούς λόγους. Μετά από αυτό το διάστημα, οι ιδιότητες του δέρματος επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα. Επιπλέον , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις botox μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη που προκαλείται στην ελαστικότητα του δέρματος από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου. Και πάλι, αυτή η επίδραση εξασθενεί μετά από 4 μήνες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μελετητές δήλωσαν: «Αυτή η μελέτη διαπίστωσε μια αύξηση στην ευκαμψία και στην ελαστικότητα του δέρματος με μια αντίστοιχη μείωση της UV μετά τη θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου με onabotulinum τοξίνη Α. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα των ασθενών φαίνεται να είναι το αντίθετο από αυτά που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης, της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και της φλεγμονής». Σε ένα κύριο άρθρο που συνδέεται με τη μελέτη, ο Δρ. Γουίνσλοου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, λέει ότι τα ευρήματα της ομάδας «προσθέτουν αξιοπιστία» στις υπάρχουσες έρευνες που δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ Botox και βελτιωμένης ευκαμψίας και ελαστικότητας του δέρματος.

Πηγή:healthpress.gr

 

Comments

SHARE