Κακοσμία ποδιών: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσετε

2591

Τι προκαλεί την κακοσμία των ποδιών;

Οι δυσάρεστες οσμές οφείλονται σε αδένες που υπάρχουν στο σώμα οι οποίοι εκκρίνουν ιδρώτα. Στα πόδια, υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, συνεπώς παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ιδρώτα.

Ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Όμως, τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και μέσα στα παπούτσια μας τρέφονται από αυτόν και από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, παράγοντας έτσι δύσοσμες ουσίες.

Η κακοσμία αποτελεί συχνά σύμπτωμα μυκητιασικής λοίμωξης. Σε συνδυασμό με την μυκητίαση ή ανεξάρτητα αυτής, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κακοσμία των ποδιών. Έτσι, λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την εφίδρωση όσο το δυνατόν πιο σταθερή.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, αυξάνεται η εφίδρωση στα πόδια, άρα και η κακοσμία των ποδιών.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών;

Για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία, πρέπει να καταπολεμήσουμε τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της, δηλαδή τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα διάφορα βακτήρια. Πιο κάτω, παρατίθενται κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών:

* Να φοράτε πάντα κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια

Οι κάλτσες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής υγιεινής των ποδιών. Όταν φοράτε οποιοδήποτε είδος κλειστού παπουτσιού ακόμα και οι λεπτές, βαμβακερές κάλτσες θα απορροφήσουν τον ιδρώτα. Πρέπει όμως να αλλάζετε τις κάλτσες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή και περισσότερες φορές εάν γυμνάζεστε η έχετε αυξημένη εφίδρωση. Επίσης, το καλοκαίρι να αποφεύγετε να φοράτε κλειστά παπούτσια, ιδιαίτερα με γυμνό πόδι γιατί ο ιδρώτας και η κακοσμία αυξάνονται.

* Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά

Φροντίστε να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, μετά το μπάνιο, ώστε να απομακρύνεται πλήρως η υγρασία.

* Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα προϊόντα

Η κακοσμία αντιμετωπίζετε με προϊόντα που ρυθμίζουν την εφίδρωση και καταπολεμούν δραστικά την διάσπαση των βακτηρίων. Χρησιμοποιώντας καθημερινά ειδικό σπρέι, πούδρα ή κρέμα κατά της εφίδρωσης, μειώνεται έτσι και η δυσοσμία στα πόδια.

* Προσέξτε τα παπούτσια σας

Φροντίστε τα παπούτσια σας να είναι άνετα (σε μέγεθος και εφαρμογή) και να επιτρέπουν στο πόδι να αερίζεται και να αναπνέει. Είναι πολύ σημαντικό να αερίζετε συχνά τα παπούτσια σας.

Πηγή: Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων,

Τηλέφωνο: 7000 1545,

Hλεκτρονική διεύθυνση: info@podiatry.org.cy,

Ιστοσελίδα: www.podiatry.org.cy

 

Comments

SHARE