Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

3148

Της Έλενας Τρουλλίδου*

O σύγχρονος τρόπος ζωής, με την εσφαλμένη και άστατη διατροφή, το άγχος και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Aν σας ταλαιπωρεί κι εσάς η δυσκοιλιότητα, ενημερωθείτε για τις πρακτικές θεραπείες, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα.

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα παρουσιάζεται με τη μορφή ενός συμπτώματος ή σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο και για αυτό είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς. Συχνά οι άνθρωποι θεωρούν ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα εάν δεν ενεργούνται για μια ή δύο ημέρες. Αυτό όμως μπορεί και να είναι φυσιολογικό. Γενικά υπάρχουν κάποια αποδεκτά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τη δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
  • Ιδιαίτερη προσπάθεια κατά την κένωση
  • Σκληρά και άμορφα κόπρανα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι είτε χρόνια είτε περιστασιακή

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι προσωρινή, συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως είναι αντίδραση του οργανισμού σε μια συγκεκριμένη αιτία. Ο οργανισμός, συχνά, επιστρέφει στη φυσιολογική του λειτουργία σε μερικές ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή για να υποστηρίξει την επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού του εντέρου.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα επίμονο ή επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνεται η ιατρική συμβουλή για την καλύτερη θεραπεία.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει δυσκοιλιότητα και μάλιστα, 1 στους 5 θα έρθει κάποια στιγμή, στη ζωή του, αντιμέτωπος με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας όταν υπάρχει κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως ταξίδια, διακοπές ή αλλαγή εργασίας. Μπορεί επίσης να συμβεί με τη χορήγηση φαρμάκων, όπως τα αντιόξινα, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά. Οι γυναίκες έχουν συχνά προβλήματα δυσκοιλιότητας στην περίοδο της κύησης και της εμμηνόπαυσης

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται όταν δεν γίνεται φυσιολογική λειτουργία των μυών του κόλου (παχύ έντερο), με αποτέλεσμα να μην γίνεται «σωστά» η κένωση. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα η αιτία μπορεί να είναι απροσδιόριστη.

Η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα; Μπορεί η δυσκοιλιότητα να θεραπευτεί με τη λήψη φυτικών ινών;

Αν και οι φυτικές ίνες αυξάνουν τη συχνότητα και τον όγκο των κενώσεων στους υγιείς ανθρώπους, δεν αποδεικνύεται το αντίθετο, ότι δηλαδή η διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας να θεραπεύσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;

Ενώ η λειτουργία του εντέρου μπορεί να συσχετιστεί ως ένα βαθμό με τη σωματική δραστηριότητα, δεν είναι αιτία εμφάνισης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. H αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, μολονότι συνιστάται απόλυτα, δεν φαίνεται να επαρκεί από μόνη της στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί η αύξηση των υγρών να θεραπεύσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Η αύξηση των υγρών δεν παρέχει καμιά σημαντική ανακούφιση, παρά μόνον εάν υπάρχει περίπτωση αφυδάτωσης.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας;

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μόνον ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να συμβουλεύσει για την αντιμετώπισή του.

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν;

Mία στάση γιόγκα που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι η «κόμπρα». Θα τονώσει το πεπτικό σας σύστημα και θα το βοηθήσει να λειτουργήσει και πάλι φυσιολογικά. Ξαπλώστε μπρούμυτα, με τα πόδια σας ενωμένα, τοποθετήστε τα χέρια κατά μήκος του σώματος και φέρτε τους αγκώνες κοντά στο σώμα σας. Oι παλάμες σας πρέπει να κοιτούν προς τα κάτω. Tα δάχτυλα «σπρώχνουν» δυνατά το πάτωμα, ενώ οι φτέρνες κοιτούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Eισπνέετε, μεταφέρετε λίγο τη λεκάνη προς τα εμπρός, σπρώχνοντας με τα δάχτυλα του ποδιού σας, και σηκώνετε τον θώρακα και το κεφάλι σας μερικά εκατοστά από το έδαφος κοιτάζοντας ευθεία. H λεκάνη σας πρέπει να μείνει σταθερή στο έδαφος. Mείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα αναπνέοντας. Στη συνέχεια, εκπνέετε και κατεβάζετε και πάλι το κεφάλι και το θώρακα στην αρχική τους θέση.

*Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) 

Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@mydietspot.com

Comments

SHARE