Είστε έγκυος; Προσοχή στη διατροφή σας

2466

Tης Νικολέτας Μιχαηλίδου*

Η εγκυμοσύνη είναι ένα από το πιο κρίσιμα και μοναδικά στάδια της ζωής. Η σωστή διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για τη καλή υγειά της μητέρας, αφού, πολλές φυσιολογικές αλλαγές (ενδοκρινολογικές, καρδιολογικές, ορμονικές) συμβαίνουν στο σώμα της μητέρας, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ένα καλό περιβάλλον για τη ανάπτυξη του εμβρύου.

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα της μητέρας. Σίγουρα όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να τρωει για 2. Οι συστάσεις λένε πως για μια υγιή εγκυμοσύνη η αύξηση βάρους πρέπει να είναι περίπου 9-12 κιλά, για γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 18.5-24.9, ενώ για γυναίκες με πιο ψηλό δείκτη μάζας σώματος ίσως να χρειάζονται πιο μικρή αύξηση βάρους για αποφυγή άλλων ασθενειών.

Αύξηση βάρους

Το πρώτο τρίμηνο η αύξηση βάρους πρέπει να κυμαίνεται σε 1-2 κιλά, ενώ το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο το βάρος πρέπει να αυξάνεται κατά .5 κιλό τη βδομάδα (αύξηση 300 θερμίδων τη μέρα). Το χάσιμο κιλών ή η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντενδείκνυται αφού η ανεπαρκής λήψη θερμίδων μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα στη ανάπτυξη του εμβρύου.

Η σωστή διατροφή αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντική και η μητέρα πρέπει να φροντίσει να παίρνει καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη που χρειάζεται καθημερινά η έγκυος γυναίκα είναι περίπου 60 γρ. πρωτεΐνη ή 1.3 γρ ανά κιλό. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα γαλακτομικα προϊόντα, κρεατικα, αβγά, και όσπρια. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι η καθημερινή κατανάλωση φυλικού οξέος (600 mcg). Το φυλικο οξύ βοήθα στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Καλές πηγές είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Το ασβέστιο

Η ιδανική δόση ασβεστίου για τις εγκύους είναι 1000 -1200 mg και οι καλύτερες πήγες είναι γάλα, τυρί, γιαούρτι, σκούρα λαχανικά. Ο σίδηρος είναι εξίσου σημαντικός και η συνιστώμενη δόση είναι 15-30 mg τη μέρα. Οι έγκυες γυναίκες που δε παίρνουν αρκετό σίδηρο κινδυνεύουν από αναιμία και εξάντληση.

Καλές πηγές σιδήρου είναι κρεατικα, αυγά, σκούρα λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ξηρά φρούτα και εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά. Επίσης πολύ σημαντικές είναι οι βιταμίνες Β λόγω του ότι βοηθούν στη αποφυγή επιπλοκών όπως ο διαβήτης της εγκυμοσύνης, δίνουν ενέργεια και δρουν κατά της κατάθλιψης.

Καλές πηγές είναι προϊόντα ολικής αλέσεως, χοιρινό, όσπρια, σκούρα λαχανικά και γαλακτομικα προϊόντα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος του αίματος στο σώμα της γυναίκας αυξάνεται κατά 30% και οι πιθανότητες αφυδάτωσης αυξάνονται. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνες β, βιταμίνη Γ και φυτικές ίνες άρα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 3-5 φορές την ημέρα.

Από την άλλη μεριά, το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, και το κάπνισμα μπορεί να βλάψουν τη εγκυμοσύνη. Επίσης, φαγητά που μπορεί να κρύβουν πιθανές πηγές μικροβίων πρέπει να αποφεύγονται. Για παράδειγμα, τυριά τύπου μπρί, ροκφόρ, ωμά θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, πουλερικά και κρέατα που δεν έχουν ψηθεί καλά, ωμά αβγά και άλλα.

Φροντίστε να τρώτε καθημερινά φαγητά πλούσια σε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

 *Μ.S, R.D, CSSD,

Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: nikoletam@cytanet.com.cy  

Comments

SHARE