Έχετε κάλους στα πόδια; Διαβάστε τι συστήνουν οι ποδολόγοι

4905

Τι είναι οι κάλοι και πώς δημιουργούνται;

Οι κάλοι είναι ο σχηματισμός τοπικών σκληρύνσεων στα πόδια. Όταν περιοχές στα πόδια μας λαμβάνουν συνεχή πίεση και καταπόνηση, το σώμα μας δημιουργεί ως αντίδραση μια σκληρή επιφάνεια στο δέρμα. Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια, όπως:

  • Παθολογικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδες
  • Τραυματισμούς και κακώσεις.
  • Ορθοστασία – ταλαιπωρία των ποδιών.
  • Ακατάλληλα υποδήματα όπως ψηλοτάκουνα, στενά και λανθασμένης εφαρμογής παπούτσια.

Οι κάλοι μπορεί να εμφανιστούν τόσο στο πέλμα, όσο και στα σημεία των αρθρώσεων. Μοιάζουν με κυκλικά, σκληρά εξογκώματα με κιτρινωπή εμφάνιση. Είναι αρκετά επώδυνοι λόγω της πίεσης του πυρήνα του κάλου στα νεύρα που διασχίζουν το κάτω μέρος του δέρματος.

Ποια είναι τα διάφορα είδη κάλων/τύλων που υπάρχουν;

Μερικά από τα διάφορα είδη κάλων και τύλων είναι:

Σκληρός τύλος: Σκληρότητα που δημιουργείται συνήθως στην επάνω πλευρά και την άκρη των δακτύλων, αλλά και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Δημιουργείται από πιέσεις στα συγκεκριμένα σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μαλακός τύλος: Σκληρότητα που δημιουργείται συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα (μεσοδακτύλια διαστήματα) λόγω τριβής. Ο τύλος αυτός είναι λευκός και μαλακός λόγω των υγρών συνθηκών που επικρατούν ανάμεσα στα δάκτυλα.

Αγγειακός και νευροαγγειακός τύλος: Περιπτώσεις όπου αγγεία ή νεύρα διαπερνούν τη σκλήρυνση. Συμβαίνει όταν ο τύλος είναι παρόν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία και είναι αρκετά επώδυνος.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κάλων;

Το πιο σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των επώδυνων σκληρύνσεων στα πόδια είναι η πρόληψη. Η επιλογή υποδημάτων με σωστή εφαρμογή και σχήμα, ώστε να μειώνονται οι υψηλές πιέσεις στα πόδια, είναι ίσως ο σημαντικότερος κανόνας πρόληψης.

Οι κάλοι καθαρίζονται από ειδικούς, όπως ποδολόγους. Γίνεται ανώδυνη αφαίρεσή τους με χειρουργική λεπίδα. Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι ο καθαρισμός του κάλου με λεπίδα προκαλεί επιδείνωσή του, κάτι το οποίο δεν ισχύει αφού οι σκληρύνσεις προκαλούνται λόγω πίεσης και τριβής.

Για να εξαλειφθεί, όμως, ένας κάλος, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ο λόγος δημιουργίας του (π.χ. παπούτσια, οστικές προεξοχές), αλλιώς ο κάλος θα επαναδημιουργείται κάθε φορά.

Εάν ο ποδολόγος σας το κρίνει ορθό, θα σας συμβουλεύσει για χρήση ορθοτικών πάτων ή συσκευών από σιλικόνη, ώστε να μειωθεί η υπερβολική πίεση από τα σημεία που δημιουργούν σκληρότητες.

Γενικές συμβουλές για να αποφύγετε και να προλάβετε τις σκληρύνσεις στα πόδια

  1. Επιλέξετε άνετα παπούτσια στο σωστό μέγεθος και από μαλακό υλικό. Μην αγοράζετε ποτέ παπούτσια με την προϋπόθεση ότι «θα ανοίξουν».
  2. Αποφεύγετε όπου είναι δυνατόν τα στενά παπούτσια με τακούνι. Δεν κατανέμουν σωστά την πίεση και δημιουργούν ευκολότερα σκληρύνσεις.
  3. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που ανακουφίζουν τα πόδια σας από την πίεση & τριβή των παπουτσιών (συσκευές σιλικόνης, ειδικούς πάτους κ.ά.).
  4. Χρησιμοποιήστε ειδική ελαφρόπετρα σε στεγνές πτέρνες και πέλματα, ώστε να αφαιρούνται τυχόν μικροσκληρύνσεις.
  5. Κάντε ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό όχι για περισσότερο από πέντε – δέκα λεπτά.
  6. Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα ποδιών που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.

Eάν έχετε διαβήτη

  1. Μην επιχειρείτε να καθαρίσετε από μόνοι σας τους κάλους. Χρειάζεται να δείτε κάποιο επαγγελματία ποδολόγο για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων. Η χρήση λανθασμένων και μη αποστειρωμένων εργαλείων (π.χ. ψαλιδάκι) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε άτομα με διαβήτη ή άλλες ευπαθείς ομάδες.
  2. Μην παραμελείτε και μην αφήνετε τις σκληρύνσεις και τους κάλους χωρίς θεραπεία από ειδικό για πολύ καιρό. Η συγκέντρωση της πίεσης στα συγκεκριμένα σημεία δύνεται να προκαλέσουν έλκος κάτω από τον κάλο, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για ένα άτομο με διαβήτη.
  3. Αποφύγετε αυστηρά τα καυστικά υγρά για τους κάλους (π.χ. τσιροτάκια για κάλους με σαλικυλικό οξύ) διότι προκαλούν έλκη τα οποία μολύνονται εύκολα και δεν επουλώνονται στα άτομα με διαβήτη.
  4. Συμβουλευτείτε τον ποδολόγο ή φαρμακοποιό σας για το ποιά διαθέσιμα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς, και κοιτάζετε πάντα τις ενδείξεις που αναγράφονται επάνω στο κάθε προϊόν.
  5. Σε προχωρημένες καταστάσεις και όπου κριθεί αναγκαίο, ο ποδολόγος σας ίσως σας προτείνει να εξεταστείτε με πελματογράφο για την κατασκευή ορθοτικού πέλματος το οποίο θα εξισορροπεί τις πιέσεις που δέχεται το πόδι σας.

 Πηγή: Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων,

Τηλέφωνο: 7000 1545,

Hλεκτρονική διεύθυνση: info@podiatry.org.cy,

Ιστοσελίδα: www.podiatry.org.cy

 

 

 

Comments

SHARE