Χημικό πήλινγκ: Τι προσφέρει, συμβουλές αποθεραπείας

2955

ο χημικό πήλινγκ είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει. Το καινούργιο, ανανεωμένο δέρμα είναι συνήθως πιο λείο, λιγότερο ρυτιδωμένο και πιο ομοιόμορφο στο χρώμα.

Χιλιάδες χημικά πήλινγκ γίνονται κάθε μέρα. Οι δερματολόγοι κυρίως, έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία 100 χρόνια διάφορους χημικούς παράγοντες και είναι οι ειδικοί για την πραγματοποίηση διαφόρων τύπων χημικών πήλινγκ.

 Τι μπορεί να προσφέρει ένα χημικό πήλινγκ

Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και άλλες βλάβες που οφείλονται σε λόγους ηλικίας αλλά και κληρονομικότητας, μπορεί να θεραπευθούν με το πήλινγκ. Τα πήλινγκ δεν ενδείκνυνται όμως για τις «σακούλες» και τυχόν άλλες χαλαρές διογκώσεις, ούτε για τις βαθιές ρυτίδες ή τις ρυτίδες εκφράσεως. Είναι πολύ καλά μετά τις θεραπείες της ακμής για να βελτιωθεί η υφή του δέρματος και να εξαφανιστούν τα σημάδια που άφησε η ακμή πίσω της. Άλλες ανεπιθύμητες βλάβες που μπορεί να βελτιωθούν με ένα πήλινγκ είναι το μέλασμα (πανάδες), στίγματα από την ηλικία, φακίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και δέρματα θαμπά και σκούρα.

Πως γίνονται τα χημικό πήλινγκ

Συνήθως γίνονται στο πρόσωπο, αλλά επίσης και σε λαιμό, χέρια-αντιβράχια, πόδια. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα : Επιφανειακά, Μέσου βάθους και Βαθιά πήλινγκ.

Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει το ιδανικότερο για το δέρμα σας πήλινγκ. Πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να έχετε σταματήσει να παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσετε 2-3 εβδομάδες πριν, ειδικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Μέσα στο ιατρείο και πριν την διαδικασία, καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας με σαπούνι αλλά και λοσιόν για απομακρυνθεί κάθε ίχνος λίπους. Τα διάφορα οξέα ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ (AHA, glycolic acid), το υριχλωροξεικό οξύ (TCA, «κλασικό» πήλινγκ), σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ, lactic acid), ή φαινόλη (carbolic acid, phenol).

Κατά τη διάρκεια του πήλινγκ, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα σε όλο το πρόσωπο, μερικές φορές δε διαδοχικά σε διάφορες περιοχές του προσώπου. Αυτό γίνεται, γιατί ο ασθενής νοιώθει ένα άλλοτε άλλης έντασης αίσθημα καψίματος και τσιμπημάτων, που δεν διαρκεί όμως παραπάνω από 10 λεπτά. Τα πολύ βαθιά πήλινγκs απαιτούν και αναλγησία.

Περισσότερα ΕΔΩ

Comments

SHARE