Επικίνδυνα ή ελαττωματικά φάρμακα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής

3142

Όταν ο ιατρός σας συνταγογραφεί ένα φάρμακο θεωρείτε ότι το φάρμακο αυτό είναι ασφαλές και ότι θα θεραπεύσει τη συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθησή σας. Όμως, «ασφαλές», σύμφωνα με τον Αμερικάνικο FDA, σημαίνει ότι οι θετικές επιδράσεις ενός φαρμάκου είναι περισσότερες από τους κινδύνους στον λήπτη ή στον γενικό πληθυσμό για τον οποίο προορίζεται. Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μην είναι εντελώς αβλαβές.

Επικίνδυνα φάρμακα

Από την άλλη, επικίνδυνο ή ελαττωματικό φάρμακο πάει να πει φάρμακο του οποίο οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι υπερτερούν των πιθανών ευεργετημάτων που ενδεχομένως να προσφέρει στον καταναλωτή/ασθενή. Αυτό, πολύ περισσότερο στο εξωτερικό παρά στην Κύπρο, τείνει να οδηγεί σε αγωγές για ελαττωματικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Αν και τα φαρμακευτικά προϊόντα ελέγχονται και εγκρίνονται από τους αρμόδιους φορείς πριν διατεθούν στην αγορά, είναι πιθανόν να έχουν αντενδείξεις οι οποίες δεν εντοπίζονται με βραχυπρόθεσμη χρήση, αλλά εμφανίζονται με τη χρόνια χρήση. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν ορισμένες ιδιότητες των φαρμάκων με βραχυπρόθεσμη χρήση μόνο.

Οι πολυεθνικές

Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που προωθούν επιθετικά τα φαρμακευτικά προϊόντα με πειστική άμεση ή έμμεση διαφήμιση και μεταπείθουν την ιατρική κοινότητα ότι το προϊόν είναι ασφαλές για συνταγογράφηση. Αυτό βάζει τους καταναλωτές σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή αρρώστιας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επιλέγουν το κέρδος παρά την ασφάλεια του καταναλωτή.

Απλές συμβουλές

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιος για να κάνει εισαγωγή φαρμάκων ή καλλυντικών στην Κύπρο θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής όπου η αρμόδια αρχή είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του ίδιου Υπουργείου. Εάν υποψιαστείτε ότι το φάρμακο που σας χορηγήθηκε δεν είναι αποτελεσματικό ή προκαλεί παρενέργειες θα πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στον ιατρό σας και να ζητήσετε εξηγήσεις. Εάν χρησιμοποιήσατε κάποιο καλλυντικό και σας προκάλεσε ερεθισμό ή αλλεργία θα πρέπει επίσης να κάνετε το ίδιο. Επίσης καλό θα ήταν να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας καταγγελίας στην αρμόδια αρχή  (Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Κράτους) για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γυμναστές δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να δίνουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα και κυρίως από παιδιά και εφήβους παρά μόνο μετά από ορθή καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι τα συμπληρώματα φυτικής προέλευσης δεν είναι απαραίτητα αθώα. Ένα συμπλήρωμα το οποίο είναι φυτικό μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες,

Εάν έχετε υποστεί βλάβη ή ζημιά μετά από χρήση ή κατανάλωση επικίνδυνου φαρμάκου, καλλυντικού ή συμπληρώματος διατροφής, ένας δικηγόρος που ασχολείται με το δίκαιο προσωπικών ατυχημάτων ατυχημάτων ή με το δίκαιο για ελαττωματικά προϊόντα στην Κύπρο μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά σας και να διεκδικήσει την αποζημίωση που σας αξίζει. Υπάρχει περίπτωση να έχετε λάβει το λάθος φάρμακο λόγω ιατρικής αμέλειας.

Πηγή: Ν.ΡΟΤΣΙΔΗΣ & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22 102081

Comments

SHARE