Φάκελος ρευματοπάθειες: Πώς τις αναγνωρίζετε

3516

Τι είναι η Ρευματολογία;

Ρευματολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. Οι ρευματικές παθήσεις είναι οι μη τραυματικές και μη χειρουργικές παθήσεις των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, ορογόνων θυλάκων, οστών και της σπονδυλικής στήλης (συμπεριλαμβανομένης και της οστεοπόρωσης) και οι συστηματικές αυτοάνοσες παθήσεις. Αριθμούν περίπου 200 διαφορετικές παθήσεις. Ο γιατρός που έχει ειδικευτεί  σε αυτόν τον τομέα  ονομάζεται ρευματολόγος.

Ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις;

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και μπορούν να ταξινομηθούν σε 2 μεγάλες ομάδες: Τις φλεγμονώδεις και τις μη φλεγμονώδεις. Οι φλεγμονώδεις, κυρίως οι αυτοάνοσες, είναι οι παθήσεις οι οποίες είναι συνήθως χρόνιες  και χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας και πιο στενής παρακολούθησης.

Στις φλεγμονώδεις υπάγονται:

  • Οι αυτοάνοσες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,  ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Συστηματική Σκλήρυνση κ.ά.
  • Οι Σπονδυλαρθρίτιδες.
  • Η Εντεροπαθητική αρθρίτιδα όταν συνυπάρχει φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  • Η ψωριασική αρθρίτιδα.
  • Η Αντιδραστική αρθρίτιδα που εμφανίζεται μετά από λοίμωξη με συγκεκριμένα μικρόβια που προσβάλλουν κυρίως το γαστρεντερικό και το ουρογεννητικό σύστημα.
  • Οι Κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες, με κύριο εκπρόσωπο την ουρική αρθρίτιδα.
  • Διάφορες άλλες παθήσεις όπως ο ρευματικός πυρετός, η σαρκοειδική αρθρίτιδα κ.ά.

Στις μη φλεγμονώδεις ανήκουν:

  • Οι εκφυλιστικές, με πιο γνωστή την Οστεοαρθρίτιδα.
  • Οσφυαλγία και αυχεναλγλια δηλαδή πόνοι στη μέση και τον αυχένα.
  • Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού που αφορούν κυρίως τους μύες και τους τένοντες.
  • Μεταβολικές παθήσεις των οστών, με πιο συχνή την Οστεοπόρωση.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο χρόνιος πόνος όπως η ινομυαλγία

Πόσο συχνές είναι οι ρευματικές παθήσεις;

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολύ συχνές. Συνολικά οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν σημαντικά συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 Κύπριοι πάσχουν από κάποια ρευματοπάθεια και οι ασθενείς με φλεγμονώδη ρευματοπάθεια ανέρχονται σε 35.000.

Συμπτώματα

Ποια συμπτώματα πρέπει να προκαλέσουν υποψίες και πότε κάποιος πρέπει να επισκεφτεί ρευματολόγο;

Κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ρευματολόγο είναι η διόγκωση, δηλαδή το πρήξιμο μιας άρθρωσης, η δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη, ο πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός, ο πόνος στην μέση ή τον αυχένα κ.ά. Επίσης  σε ρευματολόγο μπορούμε να απευθυνθούμε για διερεύνηση και παρακολούθηση οστεοπόρωσης. Πολλές φορές οι ασθενείς παραπέμπονται σε ρευματολόγο από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν  έχουν κάποια σημεία στην κλινική εξέταση ή ευρήματα στις εργαστηριακές ή ακτινολογικές εξετάσεις. Τα συχνότερα από αυτά είναι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής στο αίμα (CRP, ESR), θετικά αντισώματα όπως ο ρευματοειδής παράγοντας και τα Αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ), εξάνθημα με συγκεκριμένη εμφάνιση, σύνδρομο Raynaud (όταν στο κρύο τα δάκτυλά μας γίνονται άσπρα – κυανά-κόκκινα με συνοδό πόνο) κ.ά.

Όταν η εξέταση δείχνει οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα πρέπει, σε πολλές περιπτώσεις, να γίνουν κάποιες εξετάσεις για διερεύνηση των αιτιών της οστεοπόρωσης και επιλογής της κατάλληλης θεραπείας. Στην επιλογή της θεραπείας παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο όπως αν υπάρχει στο ιστορικό κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα, αν παίρνουμε κάποια φάρμακα όπως κορτιζόνη, αν υπάρχει μειωμένη λειτουργία των νεφρών κ.α. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι κάποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέταση (DEXA) και να δείξει ψευδώς καλύτερα αποτελέσματα, κυρίως στην σπονδυλική στήλη. Ο ασθενής με οστεοπόρωση θα πρέπει να εκτιμάται από ειδικό γιατρό για σωστή επιλογή αγωγής και σωστή παρακολούθηση.  

Επιτρέπεται η κύηση σε γυναίκα με ρευματική πάθηση; Άνδρας με φλεγμονώδη ρευματοπάθεια υπό αγωγή, τι πρέπει να έχει υπόψη πριν την σχεδιαζόμενη κύηση;

Ναι, επιτρέπεται η κύηση σε γυναίκες με ρευματικές παθήσεις! Σε γυναίκες, όμως, με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να πληρούνται κάποιοι όροι πριν την σχεδιαζόμενη κύηση. Η αυτοάνοση ρευματική πάθηση πρέπει να είναι σε ύφεση και σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντος ρευματολόγου, να διακοπούν ή να αντικατασταθούν 3-6 μήνες πριν ορισμένα φάρμακα  όπως Μεθοτρεξάτη, Λεφλουνομίδη, Κυκλοφωσφαμίδη, Μυκοφαινολική μοφετίλη και  βιολογικοί παράγοντες. Υπάρχουν άλλα φάρμακα που επιτρέπονται κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.   Επίσης άνδρες με ρευματοπάθεια καλό θα είναι να διακόπτουν/αλλάζουν, τουλάχιστον 3 μήνες πριν την σχεδιαζόμενη κύηση, και πάντα με σύσταση του θεράποντος γιατρού κάποια από τα παραπάνω φάρμακα που σε  έρευνες έχουν δείξει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έμβρυο.

Πηγή: Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου

Hλεκτρονική διεύθυνση:info@rheumatology.org.cy

 

Comments

SHARE